četrtek, 26. 9. 2019

Nič smrtnih žrtev na evropskih cestah

26. septembra obeležujemo evropski dan brez smrtnih žrtev v cestnem prometu (projekt Edward), katerega cilj je, da na ta dan na evropskih cestah nihče ne izgubi življenja. Skupni pobudi Evropske komisije in Evropske mreže prometnih policij se pridružujemo tudi na Mestni občini Ljubljana ter Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL.

Ta dan po vsej Evropi potekajo številne preventivne aktivnosti, s katerimi pozivamo voznike, naj vozijo varno in upoštevajo prometne predpise, še posebej pozorni naj bodo v bližini vrtcev in šol, med vožnjo pa naj ne uporabljajo mobilnih telefonov in ne vozijo pod vplivom alkohola ali drugih substanc, ki bi lahko negativno vplivale na njihovo vožnjo.

Skrbimo za varnost na cestah

V Ljubljani celo leto izvajamo številne aktivnosti za zagotavljanje prometne varnosti vseh udeležencev v prometu, posebno pozornost pa posvečamo ranljivim skupinam, kot so pešci, otroci, starejši in osebe z oviranostmi. Tako mestni redarji kot tudi člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL izvajajo številne preventivne aktivnosti, katerih cilj je zagotavljanje varnosti na naših cestah.

Ob vsakem projektu obnove ali gradnje cest poskrbimo, da je območje varno za vse udeležence v prometu, zlasti za najšibkejše. Novosti, ki prispevajo k večji varnosti v prometu, udejanjamo tudi skozi Celostno prometno strategijo.

Vizija NIČ - nič žrtev prometnih nesreč

Na Mestni občini Ljubljana podpiramo delovanje zavoda Varna pot ter njihove preventivno izobraževalne programe, župan Zoran Janković pa je že leta 2017 kot prvi župan v Sloveniji podpisal Zavezo z javno podporo aktivnostim Vizije 0.

Vizijo NIČ razumemo kot poklon vrednotam in življenju: gre za našo zavestno izbiro medsebojnega spoštovanja, kreiranja vrednot posameznika in družbe. Je del procesa, vzgoje, izobraževanja. Ravno s tem namenom organiziramo posvete in delavnice z učitelji in predstavniki ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol, kjer skupaj z mentorji prometne vzgoje in različnimi deležniki izmenjujemo poglede, obravnavamo primere dobrih praks ter iščemo rešitve za izboljšave.

Okrogla miza Prometna varnost in trajnostna mobilnost

V Evropskem tednu mobilnosti 2019 smo pripravili tudi okroglo mizo "Prometna varnost in trajnostna mobilnost" z evropsko komisarko Violeto Bulc in s strokovnjaki s področja trajnostne mobilnosti in prometne varnosti Evropske unije, Agencije RS za varnost prometa in zavoda Varna pot, na kateri smo predstavili nekatere dosedanje uspešne ukrepe v EU, državah članicah in posameznih mestih ter obravnavali izzive ter načrte glede potrebnih ukrepov v prihodnosti. Posnetek okrogle mize si lahko ogledate tukaj.

 

Preberite tudi: