sreda, 9. 9. 2020

Nova predavanja na mestnih vrtičkih

Na mestnih vrtičkih nadaljujemo z jesenskim nizom predavanj za vrtičkarje. Tokrat vas vabimo na predavanje Gnojenje mestnih vrtov ter zaščita pridelkov pred boleznimi in škodljivci, ki bo potekalo več vrtičkarskih območjih.

Strokovnjaki Kmetijskega inštituta Slovenije Metka Žerjav, Marjeta Zemljič-Urbančič in Janez Sušin bodo predstavili pomen pravilnega gnojenja vrtov ter zaščite pridelkov pred boleznimi in škodljivci. Seznanili vas bodo s praktičnimi smernicami ekološkega gnojenja in zaščite rastlin, na razpolago pa bodo tudi za vprašanja v zvezi z navedeno tematiko. 

Urnik predavanj:

  • vrtički v Dravljah: ponedeljek, 14. septembra, ob 17. uri
  • vrtički na Grbi: torek, 15. septembra, ob 17. uri (sledila bo še API delavnica)
  • vrtički na Rakovi jelši: sreda, 16. septembra, ob 17. uri
  • vrtički ob ulici Iga Grudna: petek, 18. septembra, ob 17. uri
  • vrtički na Vojkovi: torek, 22. septembra, ob 17. uri 


Na vrtičkih na Grbi bo predavanju sledila še API delavnica API maža za zimske roke, ki jo bo vodila čebelarka Nina Ilič, direktorica Zavoda za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja socialno podjetje. Na delavnici se boste seznanili s tem, kako med in propolis učinkujeta na kožo, kakšen je najpreprostejši način izdelave maže za roke ter komu in kdaj je namenjena API maža.
Zaradi organizacijskih potreb vse zainteresirane prosimo, da se na izobraževalni dogodek predhodno prijavijo na e-naslovu zavod.eneja@gmail.com ali po telefonu 041 377 388.

Vsa predavanja in delavnica bodo potekali v skladu s priporočili in smernicami NIJZ. 

V Ljubljani smo uredili že 8 vrtičkarskih območij

Leta 2010 smo uredili dve vzorčni območji z vrtički v Štepanjskem naselju v Dravljah. Leta 2014 smo uredili vrtičkarsko območje Ježica, dve leti kasneje smo v vrtičke preuredili degradirano območje Rakova jelša, leta 2017 smo uredili vrtičkarsko območje Vojkova, leta 2018 vrtičkarsko območje ob ulici Iga Grudna in leta 2019 vrtičkarsko območje Grba. Letos smo vrtičkarskim območjem priključili še vrtičke na območju Vižmarje - Brod (kjer smo prvič uredili tudi vrtičke, prilagojene gibalno oviranim osebam), trenutno pa urejamo še dodatne vrtičke na Grbi, ki jih bodo vrtičkarji lahko začeli obdelovati naslednjo sezono.

Vrtičkarji na vrtičkih Mestne občine Ljubljana vrtnarijo na ekološki način, zato ne uporabljajo sintetičnih kemičnih pripravkov in mineralnih gnojil za gnojenje, novo znanje pa nabirajo tudi na učnih vrtovih na vrtičkih Grbi, Rakovi jelši in Ježici, ter na različnih brezplačnih predavanjih in delavnicah, ki jih organiziramo na vrtičkih.

Preberite tudi: