Učni vrtovi

Razvoj mreže vrtičkov in usposabljanje vrtičkarjev

V Mestni občini Ljubljana smo si s Programom varstva okolja 2014 – 2020 postavili cilj, da izkoristimo površine MOL za pridelavo hrane in lokalno samooskrbo.

Eno od področij lokalne samooskrbe, ki smo mu dali še poseben pomen je razvoj mreže vrtičkov, saj je pridelovanje hrane na manjših površinah vse bolj pomembno tudi za prebivalce Ljubljane. Enako pomembno kot je urejanje vrtičkov je tudi usposabljanje vrtičkarjev za pridelavo zelenjave na vrtičkarskih območjih, saj vrtičkarji na vrtičkih MOL vrtnarijo na ekološki način, zato za varstvo rastlin ne uporabljajo sintetičnih kemičnih pripravkov in mineralnih gnojil za gnojenje.

Želja vrtičkarjev je, da bi temu sledili vendar se dostikrat pojavijo vprašanja kot so: Kako se lotiti obdelave? Kdaj je najprimernejši čas za setev ali sajenje posamezne vrste zelenjave? Koga naj vprašam, če kakšnega postopka ne poznam?

Zato smo se v MOL odločili, da na vrtičkarskih območjih vzpostavimo učne vrtove – Zelenjavni učni vrt Rakova Jelša, Gain vzorčni bio vrt na Ježici in Učni vrt na Grbi.

 

Delo na učnih vrtovih poteka po principu delavnic in prikazov, kjer je udeležba brezplačna in sodelovanje udeležencev zaželeno. Strokovnjaki so na voljo za dajanje informacij, delo na učnih vrtovih pa poteka vzporedno s časovnico dela na vrtičkih.

Na ta način vodimo vrtičkarje skozi celotno vrtičkarsko leto in jim nudimo dodatno znanje, s katerim lahko bolje obdelajo svoje vrtičke in pridelajo več zelenjave.