torek, 3. 11. 2020

Spoznajmo gozd skozi igro

Prav vsak dan v letu je pravi za spoznavanje gozda z otroci. Ideje za kakovostno preživljanje časa v naravi, ki so hkrati tudi navdih za razvijanje lastne domišljije, smo zbrali v knjižici S preprostimi igrami enostavno v gozd.

Drevesa, osrednji junaki gozda  

Prvi del knjižice je namenjen predstavitvi Jesenkove gozdne učne poti v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib in spoznavanju bontona pri obisku gozda.
Osrednji junaki te knjižice pa so drevesa in gozd skozi letne čase, zapisano v njej pa je – kljub temu, da se dogaja na Jesenkovi poti – mogoče prenesti v vsak gozd.

Gozd skozi letne čase

Vsako poglavje se začne s svojim letnim časom – kot nekakšen uvod. V njem najdemo poenostavljeno opisane nekatere izbrane naravne pojave, kot so barvanje krošenj jeseni ali cvetenje dreves spomladi. Ti opisi lahko služijo kot izhodišče oziroma navdih za pripravo in oblikovanje gozdnega sprehoda. V nadaljevanju pa vsako poglavje ponudi nekaj iger, s katerimi lahko doživimo in spoznavamo gozd v različnih letnih časih in s čim manj s seboj prinesenimi pripomočki.

Knjižica je namenjena tako vzgojiteljem, učiteljem in vsem drugim pedagoškim delavcem, ki spodbujajo otroško igro in preživljanje časa v naravi, namige za popestritev družinskih sprehodov v naravi pa v njej najdejo tudi starši.

Zeleni zaklad sredi mesta

Sredi Ljubljane se razprostira čudovit zelen zaklad – Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki nam nudi številne možnosti kakovostnega preživljanja prostega časa v stiku in ob spoštovanju narave. Razprostira se na 459 hektarjih severozahodnega dela Ljubljane in obsega mestni park Tivoli, gozdove Rožnika, Šišenskega hriba in drugih vrhov do Koseškega boršta in Poti spominov in tovarištva. Meščankam in meščanom ter obiskovalcem Ljubljane nudi pravi stik z naravo in zelena pljuča mesta, pa tudi domače igrišče ali športni poligon. Vsekakor je Krajinski park prostor sprostitve, navdiha in kulture. 

Preživljanje prostega časa v Krajinskem parku

Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ponuja številne sprehajalne poti. Če si želite odprtega prostora, opazovanja cvetlic in mogočnih dreves, se lahko sprehodite po urejenih poteh v mestnem parku Tivoli. Za tiste željne stika z gozdom Krajinski park ponuja več kot 15 kilometrov urejenih poti. Med njimi tudi zanimivo Jesenkovo pot, kjer lahko spoznamo 30 drevesnih in grmovnih vrst. Te gozdne poti nas pripeljejo na Drenikov vrh, Šišenski hrib, na Rožnik ali v Mostec, lahko pa še naprej do Koseškega bajerja. Zahodni del parka obdaja Pot spominov in tovarištva, zeleni prstan Ljubljane in ena izmed najbolj priljubljenih rekreativnih površin v mestu.

Spoštujmo naše okolje

Ko gremo v naravo, se skušajmo zavedati, da smo tu le gostje. Za seboj pustimo kar najmanjše sledi, smeti odlagajmo v koše. Bodimo obzirni do drugih obiskovalcev in do narave – še posebej do živali. Zelo pomembno je, da jih ne vznemirjamo in ne hranimo, če se sprehajamo s psom, pa ga imejmo pod popolnim nadzorom.

 

Preberite tudi: