Učni zelenjavni vrt na Rakovi jelši

Odgovori na vsa vprašanja vrtičkarjev

Vse aktivnosti na učnem vrtu potekajo pod vodstvom mentorja in na rednih tedenskih srečanjih. Ko je vreme primerno organiziramo različne, z letnim vrtičkarskim koledarjem usklajene aktivnosti.

PRIMERI

1. Ko je vreme primerno, na učnem vrtu posejemo solato in obvestimo ostale vrtičkarje, katere vrste solate so primerne za sejanje in kako ta postopek izvršiti. Enako ponavljamo pri sajenju ostalih vrst zelenjave. Tako se vrtičkarji spotoma veliko naučijo o postopkih dela na vrtu, pa tudi o terminih teh postopkov.

2. Plodovke po stari modrosti oziroma izročilu sadimo/presajamo na vrt po treh ledenih možeh, to je v drugi polovici meseca maja, ko je zemlja primerno ogreta in ko je primerna tudi temperatura ozračja. Uporabnike lahko naučimo, kje na spletu lahko spremljajo izmerjene temperature, ki bi jih usmerile v pravočasno delo, da ne bi prehitevali in tako tvegali, da posajeno propade zaradi morebitnih nizkih nočnih ali jutranjih temperatur. Udeležba na predavanjih in prikazih je prostovoljna, pridejo tisti, ki znanje potrebujejo in ga na tak način lahko kar najhitreje pridobijo. Hkrati se navežejo socialni stiki med vrtičkarji.