torek, 18. 5. 2021

Si prijatelj čebel?

V Ljubljani se pridružujemo obeleževanju 20. maja, svetovnega dneva čebel. Na Mestnem trgu pripravljamo tržni dan, v Mestni hiši pa razstavo o čebelah v Ljubljani.

Tržni dan v znamenju čebel

V četrtek, 20. maja 2021, bo med 9. in 18. uro na Mestnem trgu zelo živahno. Na stojnicah se bodo predstavljali člani Čebelje poti ter tisti, ki s svojimi aktivnostmi podpirajo čebele, biodiverziteto in vse opraševalce.
Dostop do stojnic bo prost, upoštevali bomo ukrepe NIJZ za preprečevanje širjenja okužb.

foto
Foto: Luka Dakskobler

Predstavili se bodo: Čebelarska društva Barje in Ljubljana-Center, Čebelarstvo Slanc, Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije, založbi Mladinska knjiga in Hart, Botanični vrt Univerze v Ljubljani ter Skupnost naravnih parkov Slovenije.
Ob 9.30, 10.30 , 14.30 in 15.30 uri pripravljamo pedagoške delavnice za otroke Čebelar na obisku, med 11.30 in 15.30 uro pa vodenja po delu Čebelje poti (zbirno mesto bo pred Robbovim vodnjakom).
Ob 11. in 17. uri vabljeni na predavanje dr. Barbare Bajd Kranjska sivka: čebelica, od kod in kam?, ob 10., 14. in 16. uri pa Branka Trčak pripravlja predstavitev medovitih rastlin.

Čebele v Mestni hiši

foto

V sredo, 19. maja, v Steklenem atriju Mestne hiše odpiramo razstavo Od Čebelje poti v Ljubljani do mednarodne mreže čebeljih poti BeePathNet, na kateri bomo predstavili rezultate prenosa dobre prakse Čebelje poti v Ljubljani v okviru programa URBACT III – Transfer Networks na 5 evropskih mest.
Na ogled bosta postavljena tudi dva zelo zanimiva razstavna predmeta:
• Mozaik Čebelice – mozaik iz rimskega mesta Emona je bil v 30-tih letih 20. stoletja predelan v nov motiv: čebele v satovju. Mozaik je nekoč krasil stopnišče vile veletrgovca Jelačina na Emonski cesti, kasneje pa park Zvezda in Emonsko klet. Od leta 1997 ga hrani Mestni muzej Ljubljana.
• Medul – urbana forma čebelnjaka, ki so ga izdelali študenti Fakultete za arhitekturo UL v okviru Seminarja Dešman.

Razstava bo na ogled do 21. junija 2021.

Preberite tudi: