sreda, 2. 11. 2022

Akcija Prinesi male aparate uspešno zaključena

V akciji Prinesi male aparate, ki je potekala med 1. in 21. oktobrom 2022, smo zbrali 26.192 kg malih aparatov, od tega 4.145 kg še delujočih.

V akciji je sodelovalo 27 ljubljanskih osnovnih šol, ki so v treh tednih skupaj zbrale 21.433,5 kg malih aparatov. Največ malih aparatov na šolo je zbrala Osnovna šola narodnega heroja Maksa Pečarja, največ malih aparatov na učenca pa Osnovna šola Šentvid. Obe sta si tako zaslužili nastop podpornika akcije in priljubljenega glasbenika Challeta Salleta. V sklopu akcije so se sodelujoče šole potegovale še za en njegov nastop, in sicer za najboljše komuniciranje akcije po svojih kanalih. Najbolj izvirna je bila pri tem Osnovna šola Dravlje, tako da bo omenjeni glasbenik obiskal tudi njih.

V akciji so sodelovali tudi številni posamezniki, ki bivajo ali so se zaradi drugih razlogov v času trajanja akcije nahajali v Mestni občini Ljubljana. Na nekaj javnih zbirnih točkah so tako prispevali skupaj kar 4.758,5 kg malih aparatov.

Kaj se bo z zbranimi aparati zgodilo

V akciji zbrane še delujoče računalnike in računalniško opremo (1.893,5 kg) bodo organizatorji akcije podarili Društvu Duh časa (Računalniki za socialno ogrožene), ki bo poskrbelo, da bodo vse računalnike očistili, z njih izbrisali podatkovne nosilce in jih opremili z operacijskim sistemom ter programi. Takšne bodo podarili družinam in posameznikom v digitalni stiski s pomočjo organizacij, s katerimi društvo že sodeluje, kot so Zveza prijateljev mladine, Centri za socialno delo, Zveza društev upokojencev Slovenije, Slovenska Karitas itd.. V prihodnjih mesecih bodo organizatorji akcije skrbno spremljali predajo računalnikov in poskrbeli, da bodo le-ti prišli v prave roke.

Preostale še delujoče aparate, zbrane v akciji, bodo odpeljali v Center ponovne uporabe Ljubljana, kjer jih bodo pregledali in jim podaljšali življenje, tako da jih boste našli na njihovih policah.

Vsi zbrani nedelujoči mali aparati pa so že bili oddani naprej različnim organizacijam, s katerimi organizatorji dolgoročno sodelujejo in bodo poskrbeli za njihovo pravilno obdelavo in predelavo.

Stalne lokacije za oddajo malih aparatov v Mestni občini Ljubljana

Otvoritev kotickov za oddajo el. aparatov Povsetova in CPU foto Arhiv MOL
V Ljubljani imamo dve stalni lokaciji za oddajo malih aparatov, in sicer na Povšetovi in v CPU. Foto: arhiv MOL

   

Kljub temu, da se je oktobrska akcija zaključila, lahko male aparate še vedno oddate na več točkah v Mestni občini Ljubljana.

Še delujoče aparate se lahko še naprej odda v kotiček za ponovno uporabo, ki se nahaja v Centru ponovne uporabe Ljubljana ali pa na Zbirnem centru Povšetova. V kolikor bi jih želeli zamenjati, jih lahko odnesete v Knjižnico REČI, še delujoče računalnike in računalniško opremo pa lahko še vedno podarite Društvu Duh časa.

Nedelujoče aparate lahko brezplačno prinesete na enega od dveh zbirnih centrov: ZC Povšetova in ZC Barje pa tudi v vse tehnične trgovine, kjer lahko sicer kupite nove aparate.

V kolikor imate željo po popravilu vašega aparata, pa se lahko obrnete na enega od lokalnih serviserjev, nekaj jih najdete tudi na spletni strani www.zeos.si, in sicer na zemljevidu vseh zgoraj omenjenih zbirnih mest.

Preberite tudi: