torek, 18. 1. 2022

Ali ste vedeli: smreko za praznično okrasitev mesta lahko darujete

Leto 2022 je v polnem zamahu in čas je, da odstranimo praznično okrasje z mestnih ulic in trgov, pa tudi deset smrek, ki so krasile mesto. Te nam največkrat darujejo naše meščanke in meščani.

Če tudi na vašem zemljišču raste smreka, s katero bi želeli popestrili naslednjo praznično okrasitev mesta, vas vabimo, da se kadarkoli v letu obrnete na Mestno občino Ljubljana ali Javno razsvetljavo d.d. Pri tem sporočite lokacijo smreke in vaše kontaktne podatke, najbolje telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi. Na podlagi vašega obvestila in predhodnega dogovora bomo opravili skupen ogled drevesa in ocenili ustreznost. Informacije nam lahko posredujete vse do novembra 2022.

Kako poteka izbor zelenih lepotic?

Jeseni opravimo izbor smrek glede na lokacije postavitve in lastnike obvestimo o približnih terminih poseka, ki jih uskladimo z namestitvijo ostale praznične okrasitve.
Pri tem je treba upoštevati tudi druge dejavnike, kot so vremenske razmere, velikost smreke in dostopnost, saj dostava in postavitev večjih smrek v mestnem središču zahtevata zapore javnih površin ali cest, odstranitev vozil, ki morda ovirajo dostop, izredni prevoz z mesta poseka do lokacije postavitve in drugo.

»Za sam izbor smreke so pomembne velikost, raščenost smreke, gostota vej ter dostopnost z vozili za podiranje in odvoz. Najbolj primerne so smreke, ki rastejo na vrtovih in niso v stiku z ostalim drevjem ali stavbami. Za okrasitev mesta potrebujemo smreke različnih oblik, od košatih do vitkih, različnih višin,« je pojasnil Matjaž Podboršek, vodja enote za razsvetljavo pri Javni razsvetljavi d.d., ki v Ljubljani namešča praznično okrasitev.

Prednosti za darovalce smrek

In kakšne so prednosti za lastnike smrek?
V prvi vrsti zadovoljstvo ob tem, da so z darovanjem drevesa še izboljšali praznično vzdušje v Ljubljani, razveselili številne meščane in obiskovalce mesta ter poskrbeli za strokoven in varen posek smreke. Lastniki se z doniranjem smreke izognejo tudi stroškom podiranja in odvoza odpadnih vej.

Vse smreke se po demontaži razrežejo in odpeljejo na center za predelavo, kjer jih pristojne službe ustrezno reciklirajo.

okrašena smreka na Prešernovem trgu

Čudovito 15-metrsko in 3 tone težko smreko, ki je konec lanskega in v začetku letošnjega leta krasila Prešernov trg, nam je podaril meščan iz Murgel. Zanimiva je tudi zgodba o donaciji smreke, ki je med lanskimi prazniki krasila Ljubljano, preberite jo tukaj.

Preberite tudi: