četrtek, 11. 4. 2024

April, mesec branja

V aprilu v Ljubljani, Unescovem mestu literature, ko praznujemo tako mednarodni dan knjig za otroke kot svetovni dan knjige, posebno pozornost posvečamo branju. S pomladnimi dogodki Mestne knjižnice Ljubljana, vključenimi v Mozaike branja, spodbujamo bralno kulturo in odpiramo vrata kvalitetnim literarnim izkušnjam.

Izpostavljeni dogodki

Spomladi se družimo pred knjižnico, spoznavamo Ljubljano in skrbimo za prihodnost. Vse mesečne dogodke si lahko ogledate v napovedniku, ki ga v tiskani obliki najdete tudi v knjižnicah.

Ljubljana moje mladosti – Peter Krečič

Peter Krečič. Foto vir: MKLJ
Peter Krečič. Foto vir: MKLJ

16. april, 18.00, Slovanska knjižnica
Gost večera je umetnostni zgodovinar, likovni kritik ter izjemni poznavalec Jožeta Plečnika. Skozi njegove spomine bosta krmarili Klara Škrinjar in Maja Čakarić.

Podrobnejše informacije o dogodku najdete tukaj

Popoldan s knjižnico

Popoldan s knjiznico. Foto vir: MKLJ

25. april, 12.30–19.00, Knjižnica Glinškova ploščad
Pomlad vabi vrtičkarje, da pričnemo brkljati po zemlji. Čaka nas obilo opravil, ki sodijo v pomladansko prebujanje zunanjih kotičkov. Vabljeni majhni in veliki, da skupaj izdelamo dekoracijo za naš in vaš vrt.

Več o dogodku si lahko preberete tukaj

Starost kot priložnost

25. april, 18.00, Knjižnica Otona Župančiča
Kaj je skriti razvojni potencial starosti? Gost mag. Miran Možina, je več let vodil psihiatrično ambulanto v domovih za starejše. O razvijanju novih perspektiv se bo z njim pogovarjal Otto Gerdina.

Več informacij je dostopnih tukaj

Bralnospodbujevalna akcija za otroke in mlade

Bralnospodbujevalna akcija za otroke. Vir: MKLJ

Ob mednarodnem dnevu knjig za otroke v Pionirski vsako leto pripravljamo Bralnospodbujevalno akcijo (BSA), ki otroke vse leto vabi k branju z bogatim seznamom bralnih predlogov ter različnimi aktivnostmi.
Osrednja tema letošnje akcije je čudežna moč priljubljenih knjižnih serij, na katere se mladi bralci hitro navežejo in jih vzamejo za svoje. Seznam prinaša izbor 29 knjižnih serij, razdeljenih na štiri starostne skupine.

Človek dveh mest – Aleksandar Hemon

Aleksandar, človek dveh jezikovnih identitet, je otroštvo in mladost preživljal v Sarajevu. Pri 27-ih je odšel na potovanje v Chicago, od koder mu je odhod domov za nedoločen čas preprečil začetek vojne v Bosni. Ameriki se je nato pustil posvojiti, angleščina je postala njegov drugi ‘materni’ jezik, v katerem si je ustvaril svetovno priznano književno kariero, začenši s prvencem kratkih zgodb Vprašanje Bruna. Njegova zadnja knjiga The World and All That It Holds je nominirana za nagrado Dublin Literary Award.
O literarnem opusu in posebej o knjigi The World and All That It Holds se bo z avtorjem Aleksandrom Hemonom pogovarjala Elizabeta Purger.

 

Podrobnejše informacije o vseh dogodkih so dostopne tukaj, napovednik dogodkov pa najdete tukaj

Sejem na zraku ob svetovnem dnevu knjige

Ob svetovnem dnevu knjige bo ljubitelje dobrih knjig v nedeljo, 12. maja 2024, v parku Zvezda razveselil deveti knjižni Sejem na zraku. Sejem je odlična priložnost, da se z obiskom, druženjem, nakupi, in podarjanjem knjig skupaj poklonimo trudu, ki je vedno znova vložen v to, da imamo toliko dobrih knjig.

V parku Zvezda bo 61 založnikov in založnic razprostrlo stojnice in mize, obložene z najboljšim, kar lahko ponudijo. Za sejem pripravljajo poseben izbor knjig s sejemskimi popusti, med njimi številne knjižne novosti. Številni založniki bodo prisotni na svojih stojnicah, na voljo za srečanja, pogovore in predstavitve knjig. Na sejemskem odru, ki se odpira točno ob 10. uri s sejemsko glasbeno budnico, se bodo do večera vrstili pogovori, branja in predstavitve knjig.

Preberite tudi: