petek, 22. 3. 2024

Izbiramo drevored leta v Ljubljani

V Ljubljani prvič izbiramo drevored leta. V finalnem izboru je sedem drevoredov, odločitev o tem, kateri izmed njih naj postane drevored leta, pa znova prepuščamo meščankam in meščanom. Glasovanje se začenja danes, trajalo bo do 7. aprila, drevored leta pa bomo razglasili 22. aprila 2024, na svetovni dan Zemlje.

Osnovni namen akcije drevo oziroma drevored leta je ozaveščanje o izjemnem pomenu dreves za naše mesto. Z akcijo želimo spodbuditi opazovanje dreves in zavedanje meščank in meščanov o njihovem pomenu za kakovost življenja v mestu. Drevored leta bo do naslednjega izbora simbolno predstavljal vsa ostala drevesa v mestu.

Sedem finalistov

Strokovna komisija je v finalni izbor uvrstila drevorede, ki so izjemni po svoji velikosti, strnjenosti, zgodovinskemu pomenu, starosti ali primerni izbiri drevesne vrste za prostor, v katerem stoji drevored.

1. Drevored japonskih češenj na Aljaževi ulici

 prvi

2. Drevored platan na Ulici bratov Babnik

drugi

 3. Drevored divjih kostanjev na Grajski planoti

tretji

4. Drevored platan v BS3 (PST med Vojkovo, Maroltovo in Trebinjsko ulico)

cetrti 

5. Drevored divjih kostanjev na Cesti v Rožno dolino

peti 

6. Drevored javorjev in rdečelistnih hrastov ob Slovenčevi ulici (na odseku med obvoznico in Tolstojevo)

sesti

7. Drevored pobešavih vrb na Trnovskem pristanu

sedmi

Kateri drevored si po vašem mnenju zasluži naziv drevored leta?

Svoj glas oddajte tukaj

Glasovanje poteka do nedelje, 7. aprila 2024, drevored leta pa bomo razglasili 22. aprila, na svetovni dan Zemlje.

Akcija Za lepšo Ljubljano

Banner3

22. marca, na svetovni dan vode, v Ljubljani začenjamo tradicionalno spomladansko okoljsko akcijo Za lepšo Ljubljano, v okviru katere tudi letos pripravljano številne aktivnosti, s katerimi bomo pokazali, da nam je mar za naše okolje in da s skupnimi močmi skrbimo, da je Ljubljana čisto, zeleno in urejeno mesto.
Med drugim bodo cel mesec potekale številne čistilne akcije okolja, ki jih organizirajo Četrtne skupnosti, Turistična društva, šole in vrtci ter drugi posamezniki in skupine, osrednjo čistilno akcijo sodelavk in sodelavcev Mestne uprave MOL ter javnih podjetij in zavodov pa bomo izvedli v soboto, 23. marca 2024, ob 9. uri na več lokacijah po Ljubljani. V akcijo se bodo vključili tudi ljubljanski gasilci, ki bodo poskrbeli za čiščenje na območju potoka Dobrunjščica. Prostovoljna gasilska društva so že doslej sodelovala v akciji, letos pa je del organizacije njihovih aktivnosti prvič prevzela Gasilska zveza Ljubljana. Akciji se bodo pridružili tudi radijska voditelja Denis Avdić in Klemen Bučan ter glasbenik Magnifico.
Vabimo vas, da se nam pridružite tudi vi!

Preberite tudi: