petek, 1. 2. 2019

Kam za kulturni praznik v Ljubljani

Ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku, ljubljanski javni zavodi s področja kulture pripravljajo pester brezplačen program. Izberite kulturo po svojem okusu.

Razstavni prostori MOL

Razstavni prostori v Mestni hiši bodo na kulturni praznik odprti od 8. do 20. ure, Galerija Kresija pa od 10. do 18. ure.

Ogledate si lahko naslednje razstave:

  • v Galeriji Kresija: DUH MESTA, S TIHOMIRJEM PINTERJEM PO STARI LJUBLJANI, analogne črno-bele fotografije
  • v Desnem atriju Mestne hiše: Gregor Pratneker: V NARAVO, olja na platno velikega formata
  • v Steklenem atriju Mestne hiše: NAŠIH 1000 LET, razstava Kulturno - turističnega društva Podgrad pri Ljubljani

TihomirPinter Fontana izrezJPG
Tihomir Pinter: fontana

Vabimo vas še na dva dogodka, ki spremljata razstave:

  • ob 17. uri v Galeriji Kresija – javno vodstvo Tihomirja Pinterja po razstavi DUH MESTA, S TIHOMIRJEM PINTERJEM PO STARI LJUBLJANI
  • ob 18. uri v Zgodovinskem atriju Mestne hiše – odprtje razstave Računalniškega muzeja NAŠI RAČUNALNIKI OD KARAVANK DO KITAJSKE, predstavitev zbirke, ki bo letos dobila stalno postavitev

Sprehod po Prešernovi Ljubljani

Turizem Ljubljana vabi na brezplačne oglede Prešernove Ljubljane. Sprehodili se bomo do stavb, kjer je največji slovenski pesnik France Prešeren živel, ustvarjal, se šolal in doživel najpomembnejše izkušnje, ki so zaznamovale njegovo življenje. Spremljali nas bodo kostumirani liki Franceta Prešerna, Ane Jelovšek in Julije Primic, sprehod bodo popestrile tudi deklamacije Prešernovih pesmi.

PresernovDanVodstvo02 D.Wedam

Pridružite se nam v četrtek, 7. februarja, ob 12. uri ter v petek, 8. februarja ob 10. in 14. uri.

Prijave so obvezne, sprejemajo jih v TIC-u na Adamič-Lundrovem nabrežju 2 ter na tel: 01 306 12 15 in e-naslovu tic@visitljubljana.si

Več informacij najdete na http://www.visitljubljana.com/sl

Muzej in galerije mesta Ljubljana

V Mestnem muzeju Ljubljana ob kulturnem prazniku pripravljajo številne brezplačne aktivnosti. Vsako polno uro se lahko udeležite vodenih ogledov razstav ter drugih aktivnosti, ki jih pripravljajo ta dan.

Ivan Cankar, razstava ob pisateljevi 100-letnici smrti

Cankarja vsi poznamo. Pa je to res? Vemo tudi, kako je živel in kakšen je bil v resnici njegov čas? Na srečo nam je sledi svojih življenjskih poti od rojstva do smrti Ivan Cankar zapustil v svojem obsežnem literarnem opusu. S premišljenim izborom Cankarjevih citatov ter orisom ključnih zgodovinskih okoliščin, v katerih se je znašel, vam razstava Ivan Cankar v Mestnem muzeju ponuja, da se vživite v pisateljevo življenje in Cankarja spoznate tudi kot človeka – slehernika z željami, strahovi, strastmi, mnogimi talenti in tudi šibkostmi.

Cankar
Foto: Andrej Peunik

od 10. do 21. ure Družinski ogled razstave Ivan Cankar s tiskanim vodnikom Oh, ta Cankar! (8+)
Na razstavi vas čakajo zanimiva opravila, v razgibani knjižici pa zabavne naloge, ki vas bodo vodile od rodne Vrhnike prek Ljubljane na Dunaj in spet nazaj v naše glavno mesto. Spoznali boste Cankarjeva najznamenitejša dela in rešili naloge, ki vas bodo popeljale v svet našega literarnega genija.

od 10. do 21. ure Skrivnosti enajste šole, delavnica za družine (4+)
Otroci, podajte se na detektivsko raziskovanje razburljivega življenja pisatelja Ivana Cankarja in ugotovite, kdaj in kje se je največ naučil. Ali vam bo uspelo odkriti skrivno geslo in odgovoriti na zastavljena vprašanja? Odgovor vas bo popeljal v Cankarjev najljubši čas, kjer se boste igrali, kot se je igral Ivan Cankar, ko je bil še majhen.

ob 15. uri: Javno vodstvo po razstavi Ivan Cankar z avtorjem razstave dr. Blažem Vurnikom

ob 17. in 19. uri: Lado Jakša: Da bi slišali na svoja ušesa in videli na svoje oči, večmedijski projekt o Ivanu Cankarju
Likovna in glasbena vizija avtorja, glasbenika in fotografa Lada Jakšeta se uresničuje z zamislijo, da Ivan Cankar danes s fotoaparatom hodi po svoji Vrhniki ter skuša odslikati in odzveneti svoje 'Podobe iz sanj'. Misli, ki se mu ob tem zapišejo, bi lahko bile: ''Če hodiš po cesti, po kateri si romal pred zdavnimi leti, še v zgodnji mladosti, cveto ob vsi poti spomini, tako živi, da se nekdanja ura ponevedoma zlije z zdanjo: še si tisti, kakor si, in hkrati si tisti, ki je bil.'' (Ivan Cankar, Moje življenje).

Ljubljana. Zgodovina. Mesto., stalna razstava, ki vas popelje v ljubljansko preteklost

Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.

razstava Zgodovina Ljubljane

Pridružite se nam na javnih vodstvih s kustosi in si oglejte atraktivne prikaze različnih zgodovinskih veščin, v katerih se boste lahko obiskovalci preizkusili tudi sami:

ob 10. uri: Pradavnina ali kako je bilo živeti na Barju, vodstvu s kustosinjo sledi prikaz vrtanja luknje v kamen za kamnito sekiro in netenje ognja

ob 12. uri Antika in razcvet rimske Emone, vodstvu z dr. Bernardo Županek sledi oblačenje v rimska oblačila – moške toge in ženske tunike

ob 14. uri: Srednji vek: Ljubljana trgovcev in cehov, vodstvu z Martinom Horvatom sledi prikaz kaligrafije s Katrino Rojc

ob 16. uri: Novi vek: mesto kulture in nacionalnih idej, vodstvu z dr. Ireno Žmuc sledi prikaz klekljanja čipk z Majdo Mikeln in Magdo Strah ter predstavitev ljubljanske klekljarske tradicije z Mojco Ferle

ob 18. uri: 20. stoletje: od vojne do vojne, od države do države, vodstvo z mag. Janezom Polajnarjem

Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano, ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. s tiskanim vodnikom za družine (4–8 let)

Jaka Vukotic Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano MGML2

Pri najstarejšem lesenem kolesu na svetu zavij levo, nato naravnost mimo prvega mesta, skoči hop v galop z vitezom, previdno nadaljuj pod bodečo žico in zavij na desno, s fičkom do cilja, v najlepše mesto na svetu!

Elza Kastl Obereigner (1884–1973), kiparka in slikarka

Razstava Elze Kastl Obereigner (1884–1973) predstavlja doslej spregledano in pozabljeno kiparko. S svojimi plastikami je stopila pred ljubljansko javnost leta 1902. Njen mladostni kiparski opus je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled prvič po več kot 100 letih.
ob 11. uri: Javno vodstvo po razstavi Elza Kastl Obereigner z avtorico Barbaro Savenc

Vznemirljive najdbe izpod Gosposvetske ceste: Posoda iz prosojnega modrega stekla z reliefnim okrasom in grškim napisom

posoda iz modrega stekla2
Foto: Arne Hodalič, Katja Bidovec

V zakladnici Mestnega muzeja Ljubljana tokrat le nekaj mesecev po odkritju, razstavljamo edinstveno najdbo iz emonskega pokopališča zgodnjekrščanske skupnosti iz 4. stoletja.

ob 13. uri: Javno vodstvo z avtorjem Martinom Horvatom

Plečnikova hiša

170929 Plecnikova Hisa foto Matevz Paternoster vir MGML mala
Foto: Matevž Paternoster, MGML

od 10. do 21. ure Plečnikov NUK

29. januarja 1944 je na Narodno in univerzitetno knjižnico strmoglavilo letalo ter močno poškodovalo komaj zgrajeni Plečnikov ‘ponos Ljubljane’. 75. obletnico nesrečnega dogodka v Plečnikovi hiši obeležujemo z razstavo, ki smo jo pripravili v sodelovanju z NUK.

ob 11. in 12. uri: Plečnikov NUK, vodstvo po razstavi z avtorjem Žigo Cerkvenikom*

od 10. do 21. ure: Plečnik
Stalna razstava osvetljuje arhitektove velike in manjše, realizirane in nerealizirane arhitekturne projekte, predstavlja originalne predmete, makete, skice in načrte ter odpira vpogled v Plečnikovo zasebno življenje.

od 10. do 21. ure: Vodeni ogledi originalnega Plečnikovega domovanja*

* Obvezne prijave sprejemamo 6. in 7. 2. 2019 na prijava@mgml.si

Pester brezplačen program pripravljajo tudi v mestnih galerijah, podrobnosti si oglejte na spletni strani https://mgml.si/

 

Mestna knjižnica Ljubljana

8. februarja bo med 8. in 15. uro odprta Knjižnica Prežihov Voranc na Viču, kjer bodo nove člane obdarili z brezplačno enoletno članarino, podarjali bodo knjige, pripravili pa so tudi pester kulturni program.

presernov dan


Ljubljanski grad

Na Ljubljanskem gradu ob kulturnem prazniku pripravljajo Dan odprtih vrat.
Pripravili smo pripravili pester kulturni program, ki smo ga za najmlajše začinili z zanimivimi zmajskimi vsebinami. Vsi kulturni sladokusci si boste lahko brezplačno ogledali stalni razstavi Slovenske zgodovine in Lutkovnega muzeja, kratek film o zgodovini gradu ter se povzpeli na Razgledni stolp, od koder se odpira čudovit pogled na mesto pod Grajskim gričem. Poleg tega se boste lahko pridružili kateremu izmed brezplačnih vodenih ogledov, na katerih vam bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi.

pobeg viteza erazma
pobeg viteza Erazma

Termini vodenih ogledov:

  • Časovni stroj; Od Emone do mestnega simbola: ob 12. uri
  • po Ljubljanskem gradu: ob 13. in 16. uri
  • Izza grajskih rešetk: ob 14. uri
  • Pobeg viteza Erazma (za otroke od 6. leta dalje): ob 15. uri

Zaradi omejenega števila udeležencev posameznih vodenih ogledov je zaželeno, da se najavite po telefonu 01 232 99 94, 041 732 654 ali po elektronski pošti: virtualni-grad@ljubljanskigrad.si.

Podrobnosti najdete na www.ljubljanskigrad.si

Kinodvor

Kinodvor brezplačno ponuja na ogled dva slovenska filma.

Gajin svet

Ob 15. uri bo na sporedu mladinska romantična komedija z elementi kriminalke Gajin svet, ob 17. uri pa film Roka Bička Družina, v katerem je režiser deset let beležil življenje mladeniča, ki je odraščal v zelo neobičajni družini.

Druzina

Podrobnejši opis filmov najdete tukaj, vstopnice lahko pri blagajni Kinodvora prevzamete od ponedeljka, 4. februarja, naprej.

Pionirski dom

Festivalna dvorana
Foto: Meidaspeed

Ob slovenskem kulturnem prazniku bomo ob 21. uri v Festivalni dvorani pripravili čudovito doživetje in dogodek oplemenitili s krajšo uvodno točko baletnega društva Barbarela, ki ga sestavljajo plesalke z vsaj 10-letnimi plesnimi izkušnjami na področju klasičnega baleta. Za dobro vzdušje in praznično doživetje bodo poskrbeli DJ Roman in Plesni studio Ritem. Popeljali vas bodo skozi že znane ritme angleškega in dunajskega valčka, tanga, foxtrota, disco foxa, sambe, cha cha cha-ja, rumbe, jivea, salse, bachate in mamba. Oživeli bomo tradicijo skupinskih plesov, ki jih bomo nadgrajevali z vedno svežimi izpeljankami, te pa okronali s tradicionalno Jenkovo četvorko.

Mala ulica

Igor Sinkovec KAJ SE SKRIVA OCKU V BRADI 1
Ilustracija Igor Šinkovec iz knjige Kaj se skriva očku v bradi (Mladinska knjiga, 2017)

Kulturni praznik v Mali ulici bomo odprli z jutranjo pravljico, potem pa s duhovitim in otrokom ljubim Pižamo ugotavljali Kaj vse se skriva v očkovi bradi.

Opoldne si bomo s kuharjem Borisom iz Prešernovih fig in hrustljavih orehov pripravili pravo kulturno pojedino, popoldne pa prisluhnili Manci, ki bo prebrala Pravljico o povodnem možu (kam je povodni mož odpeljal Urško? Kdo ve?).

Dan bomo zaključili z zgodbami iz Devete dežele v družbi pripovedovalke Katarine.

Celoten program najdete na www.malaulica.si

Zaključek festivala Bobri v Kinu Šiška

11. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bomo tradicionalno zaključili na slovenski kulturni praznik. Letos v kinu Šiška pripravljamo plesno predstavo Plesni stroj bum bam.

13. Bobri logo

Balet, hip hop, breakdance, sodobni ples, flamenko, afro, kontakt … kaj vse je ples? Kaj ga sestavlja? Na kakšne načine in kako se lahko skozi ples izražamo? Kaj za to potrebujemo? Lahko plešemo sami ali za to potrebujemo skupino? Kdaj, kje, kako začeti? Lahko pleše vsak? Sklepna prireditev Bobrov bo v znamenju kratkih plesnih točk znanih slovenskih profesionalnih plesalcev različnih plesnih zvrsti in živo glasbeno spremljavo skušala odgovoriti na čim več zgornjih vprašanj.

Sklepni prireditvi bodo v dvorani Komuna sledile plesne in gibalne delavnice s slovenskimi plesalkami in plesalci ter mentoricami iz združenja Sezam in Družinskega centra Mala ulica.

Izbira kulture v Ljubljani je pestra, zato izberite po svojem okusu in se nam pridružite!