torek, 22. 8. 2023

Novost na Dunajski cesti: spremembe v delovanju semaforja v korist pešcev in kolesarjev

Na območju Dunajske ceste pri Gospodarskem razstavišču smo uvedli spremembe v delovanju semaforjev, s katerimi želimo zagotoviti boljšo pretočnost za vse udeležence v prometu. Z novo, tehnološko napredno opremo za samodejno zaznavanje pešcev in kolesarjev pri prehodu za pešce bodo največ pridobili prav oni.

Krajši čakalni čas brez pritiska na tipko

Pri obstoječem semaforiziranem prehodu za pešce pri Gospodarskem razstavišču bomo namestili napravo za video zaznavo pešcev in kolesarjev, ki bo poskrbela za najavo pešcev in kolesarjev, ki čakajo ob prehodu. Prednost, ki jo ta prinaša, je, da bo kamera samodejno zaznala prisotnost pešcev in kolesarjev na prehodu ter sprožila odštevalni čas čakanja na zeleno luč. Pešcem in kolesarjem za prehajanje ceste odslej ne bo treba aktivirati tipke za odštevanje, motornega prometa pa ne bo ustavila rdeča luč, ko nihče ne bo želel prečkati vozišča.

Semafor prehod za pesce full resolution 2

Prav tako bomo spremenili delovanje semaforjev v križišču Dunajske in Vilharjeve ceste, kjer bomo namestili zeleno puščico za desne zavijalce, ki peljejo z Dunajske na Vilharjevo cesto.

Testiranje novosti

Novost na prehodu za pešce uvajamo testno za obdobje enega leta. Lokacijo smo izbrali zaradi pobud, ki so se nanašale na predmetni prehod ter delovanje semaforja za pešce in kolesarje po pritisku na tipko.

Že v sklopu rekonstrukcije Dunajske ceste smo iskali najučinkovitejšo opremo, ki bo omogočala boljše vodenje vseh vrst prometa. Oprema takrat še ni bila na voljo, zato smo vgradili sistem, ki je omogočal prečkanje pešcem in kolesarjem le s pritiskom na tipko. Če pešec ali kolesar ni pritisnil nanjo, je bil ves čas zelen signal za motorni promet, s tem pa se je podaljšal čakalni čas za pešce in kolesarje.

Če bo testiranje pokazalo pozitivne rezultate, bo namestitev kamere postala stalnica na prehodih, kjer je prisotnost pešcev in kolesarjev zelo neenakomerna.

Preberite tudi: