torek, 11. 6. 2019

Obiščite Poletno muzejsko noč

V soboto, 15. junija 2019, vas med 18. uro in polnočjo vabimo k obisku razstavnih prostorov v Mestni hiši in Galeriji Kresija ter drugih kulturnih ustanov, ki delujejo pod našim okriljem.

Poletna muzejska noč

Poletna muzejska noč, že 17. po vrsti, je največja promocijska akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih ustanov, ki izvajajo programe s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture in zgodovine.

Potekala bo v soboto, 15. junija 2019, med 18. uro in polnočjo, sodelovalo bo okoli 80 institucij z več kot 350 programi. Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester spored prireditev: od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, pogovorov, ogledov, do odprtij razstav, glasbenega programa, demonstracij in degustacij.
Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. S pestrim in raznolikim programom se obiskovalcem vseh generacij predstavljajo slovenske institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa.

Galerija Kresija

V Galeriji Kresija je na ogled razstava Prikrito / Clandestine Gorana Medjugorca in Bruna Giliberta

Medjugorac Giliberto3

Čilenski fotograf Bruno Giliberto je posebej za ta projekt posnel fotografijo slavne ulice Wall Street in pročelja banke JP Morgan. Na fotografiji se vidijo bankirji, ki v ranem jutru hitijo na delo. Goran Medjugorac tem bankirjem v tehniki tuša doriše tako imenovane »kitajske torbe«. Fotografija je črno bela, risba pa v barvi kar celotnemu delu daje zanimiv kontrast in poudari prepad med bankirji, ki operirajo z milijoni in torbami, ki stanejo 50 centov in so zaradi svoje izjemne trpežnosti in nizke cene ter prostornosti priljubljene ikonične torbe beguncev, švercerjev in sploh nižjega sloja prebivalcev tretjega sveta.

Kustos razstave: Jani Pirnat.
Spremljevalni dogodek: ob 20. uri: pogovor z Goranom Medjugorcem na temo politične kritike v umetnosti

Razstavni prostori v Mestni hiši

Stekleni atrij

Društvo Parada ponosa: Preseganje kulture poniževanja

Preseganje kulture ponizevanja kam2

Društvo Parada ponosa vas vabi na ogled razstave umetniških del mladih LGBTIQ+ oseb, nastalih na podlagi njihovih lastnih izkušenj z vrstniškim nasiljem in nasiljem na spletu na podlagi spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Izdelki so nastali skozi participativen proces dela z mladimi z uporabo umetnosti kot orodja za opolnomočenje. Skozi polletni proces so mlade osebe s kreativno in pedagoško podporo priznanih LGBTIQ+ umetnic_kov in trenerk društva Parada ponosa ustvarjale_i ilustracije, fotografije, stripe, poezijo in druge umetniške izdelke. Tako so dobile_i možnost povedati svojo zgodbo in se z njo dotakniti obiskovalk_cev razstave in jih opolnomočiti za boj proti vrstniškemu nasilju. Obiskovalke_ci pa na razstavi dobijo priložnost, da se poglobijo v izkušnje in občutenja mladih ustvarjalk_cev ter se spoznajo z vrstniškim nasiljem prek izkušenj tistih, ki so ga preživele_i. Tako ustvarjalke_ci in obiskovalke_ci skupaj prevprašujejo in presegajo kulturo poniževanja, ki je ustvarjena skozi nasilje.

Desni atrij

Papiro-logía / Krožno oblikovanje in uporabe papirja v interjerju

Papiro logia RRA LUR2

Razstava je rezultat sodelovanja med Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (UL), podjetjem DS Smith, Inštitutom za celulozo in papir in Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije. Študentje magistrskega študija industrijskega oblikovanja so na podlagi procesov in metodologij krožnega oblikovanja v polletnem procesu zasnovali raznovrstne elemente interierja v papirju. V sklopu razstave so predstavljena dela, ki se med drugim posvečajo razmisleku o zvoku, svetlobi, otroški igri in odraščanju, bivanju in delu, kot tudi trajnostnim in eksperimentalno orientiranim raziskovanjem nove uporabe odpadnega papirja.
Vabimo vas, da preživite Poletno muzejsko noč tudi v naši družbi!

Preberite tudi: