četrtek, 26. 10. 2023

Platforma malih umetnosti

V Slovenskem mladinskem gledališču bomo lahko med 2. in 5. novembrom 2023 na šestem mednarodnem festivalu Platforma malih umetnosti obiskali kabaret, se smejali s stand-up komiki, si ogledali improvizacijsko gledališče in burlesko ter ostale žanre male umetnosti. Domače in mednarodne umetnike bomo lahko spoznali tudi na delavnicah in pogovorih.

Platforma malih umetnosti že šesto leto nudi zatočišče vsem tistim uprizoritvenim žanrom, ki se jih zaradi žgečkljivih vsebin, družbenega komentarja, provokativnosti in apropriacije pop kulture v gledališkem kontekstu pogosto označuje kot »male«.

Umetniška vrednost male umetnosti

Izraz »Kleinkunst« oz. slovensko »mala umetnost« predstavlja tip gledališča, kamor spadajo kabaret, stand-up komedija, improvizacijsko gledališče, burleska in temu podobni žanri, ki se pretežno izvajajo na manjših in netradicionalno gledaliških prizoriščih. »Mala umetnost« je po svetu uveljavljena in prepoznana oblika odrskih umetnosti, družbeno angažirane in umetniško relevantne oblike burleske, kabareta, muzikla in varieteja pa imajo znotraj tega žanra večstoletno tradicijo. Za razliko od zahodnih metropol, kjer so prepoznali vrednost žanrov »malih umetnosti« znotraj kulturne politike, turizma in gospodarstva že pred desetletji, se jim pri nas še vedno ne pripisuje (dovolj) umetniške vrednosti.

DIOSCURES FOTO Jmc2
Dioscures - androgeni ples Kastorja in Poluksa španske koreografinje Marte Izquierdo Muñoz. Foto: Jmc2

   

Emanat, ki deluje na polju uprizoritvenih umetnosti in sodobnega plesa od leta 2006, razvija to področje že od svojega nastanka. Poleg odrskih, večmedijskih, glasbenih, založniških in izobraževalnih aktivnosti razvijamo tudi žanre nove burleske, kabareta in sodobnih performativnih praks z lastnim ciklom tehnoburleske Tatovi podob.

Poslastice letošnjega festivala

TATOVI PODOB Foto Marjo Zupanov
Tehnoburleska Tatovi podob. Foto: Marjo Zupanov

   

Na letošnjem festivalu posebej izpostavljamo pariško kabarejsko poslastico Le Cabaret de Poussière, domače za crknt smešne Naše ljube alter idiote, androgeni ples Kastorja in Poluksa španske koreografinje Marte Izquierdo Muñoz, štajerski ZIZ Kabaret, lokalne kraljice preobleke s predstavo Eat your makeup ter v sodelovanju z Eat Slay Love in vogueing emanacijo PLENVM z Dunaja pa organiziramo mednarodni Kiki Function. V okviru Platforme malih umetnosti bodo vse izven okvirjev postavili tudi stari znanci The Feminalz, ki jih bo tokrat še posebej začinila burleskna ustvarjalka iz New Yorka Peekaboo Pointe.

Več o programu, prijavah na delavnice in nakupu vstopnic najdete tukaj

Preberite tudi: