torek, 13. 11. 2018

Po Ljubljani bodo prihodnje leto zapeljali prvi hibridni avtobusi

Na javnem razpisu za dobavo 17 enojnih mestnih avtobusov s pogonom na zemeljski plin smo izbrali MERCEDES BENZ CITARO NGT HYBRID. Z izbiro okolju prijaznih avtobusov sledimo načelom trajnostne mobilnosti in razvoja našega mesta, ki smo se jim zavezali pred desetletjem.

Rok dobave avtobusov je 9 mesecev, tako da bodo prvi hibridni avtobusi po Ljubljani predvidoma zapeljali poleti prihodnje leto.

Cena enega avtobusa znaša 267.600 EUR brez DDV. Skupna vrednost avtobusov je 4.549.200 EUR brez DDV, pri čemer bomo prejeli 3.400.000 EUR nepovratnih sredstev.

Avtobusi MERCEDES BENZ CITARO NGT HYBRID imajo vgrajen motor, ki za pogonsko gorivo uporablja zemeljski plin, poleg tega pa še elektromotor. To bodo prvi hibridni avtobusi v Ljubljani, s katerimi bomo še dodatno poskrbeli za varovanje našega okolja.

Citaro Hybrid deluje tako, da začne elektromotor pri upočasnjevanju vožnje delovati kot generator električne energije. Ko avtobus spelje s postajališča, pa električna energija iz kondenzatorja požene elektromotor, ki pomaga klasičnemu plinskemu motorju. Ker se takrat porablja električna energija iz kondenzatorjev, se zniža poraba plina, s tem pa tudi emisije škodljivih plinov.

Avtobuse odlikuje nizka poraba goriva (do 15 % nižja v primerjavi z ostalimi podobnimi avtobusi), kar pomeni nižje emisije CO2 in ostalih škodljivih plinov, ki nastajajo pri zgorevanju. Ker je delovanje motorja tiho, so manjše tudi obremenitve okolice s hrupom.

Avtobus MERCEDES BENZ CITARO NGT HYBRID je mednarodna žirija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz 26 držav, na največjem svetovnem sejmu gospodarskih vozil IAA v Hannovru razglasila za avtobus leta 2019.

Nakup prvih hibridnih avtobusov sodi v sklop pametnih rešitev, s katerimi višamo kakovost življenja naših meščank in meščanov.