torek, 19. 4. 2022

Pred nami je že 64. Pohod ob žici

Praznik Ljubljane bomo tudi letos obeležili s Pohodom ob žici ter s teki trojk. Ta, največja športno-rekreativna prireditev pri nas, bo potekala od četrtka do sobote, od 5. do 7. maja 2022.

Po dveh letih, ko je bila prireditev zaradi omejitev, povezanih z epidemijo koornavirusa, okrnjena, se bomo letos spet množično podali na pohod po Poti spominov in tovarištva, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev.

Pohod bodo tradicionalno odprli otroci iz ljubljanskih vrtcev, ki se bodo na pot podali v četrtek, 5. maja, dan kasneje se jim bodo pridružili učenci in dijaki ljubljanskih osnovnih in srednjih šol, vrhunec pa bo prireditev dosegla v soboto, 7. maja, z rekreativnim pohodom po Poti ob žici in tekom trojk.

Z mestnimi avtobusi na pohod in tek

pohod

Na pohod in tek trojk se lahko brezplačno zapeljete z mestnimi avtobusi. Vozniku je pokažite kontrolni kartonček oziroma štartno številko.

Osvežitev na poti

V Ljubljani spodbujamo pitje vode iz pipe, zato smo tudi ob Poti ob žici postavili več pitnikov, pri katerih se lahko osvežite s kakovostno pitno vodo. Pri tem vam svetujemo, da si vodo natočite v bidone namesto v plastenke. S tem prispevate k čistemu okolju, učinkoviti rabi virov ter nižjemu ogljičnemu odtisu, torej k organizaciji dogodka brez odpadkov (Zerowaste zaveza).

Kje so pitniki ob Poti:

 • Cesta na Brdo
 • Dolgi most - parkirišče
 • Golovec - pri odcepu za observatorij
 • Kmečka pot
 • Leskoškova cesta
 • Litijska cesta
 • Ob Malem grabnu
 • Pod gabri
 • Tisnikarjeva ulica - ob Koseškem bajerju
 • Tomačevska cesta
 • Uršičev štradon

Spremljevalni program na Kongresnem trgu

Vse udeležence pohoda in teka trojk vabimo še na Kongresni trg, kjer bo od 10.30 ure naprej potekal spremljevalni program. Nastopili bodo Partizanski pevski zbor ter Eva Boto s skupino. 

Zapora Slovenske ceste

Zaradi pohoda bo v soboto, 7.maja 2022, od 5. do 15. ure za ves promet zaprta Slvoenska cesta na odseku med Erjavčevo cesto in Šubičevo ulico.

Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo vozili po spremenjenih trasah:
Linije 1, 6 in 6B: Slovenska cesta, Šubičeva ulica, Bleiweisova cesta, Tržaška cesta
Linija 9: Slovenska cesta, Šubičeva ulica, Bleiweisova cesta, Aškerčeva cesta, Barjanska cesta
Linije 2, 3, 3G, 11, 11B, 19, 19 in 27: Slovenska cesta, Šubičeva ulica, Bleiweisova cesta, Aškerčeva cesta, Zoisova cesta

skica tek trojk

Med 8:50 in 15:00 uro (od 30 minut do največ treh ur) bodo zaprte nekatere ceste na trasi 3.000 m teka za osnovne in srednje šole (Hladnikova, Ižanska, Hradeckega …), ter na 12,5-kilometrskem Teku trojk (Poljanska cesta, Litijska cesta, Hruševska cesta, Krožna pot, Hladnikova cesta, Ižanska cesta, Hradeckega cesta, Grubarjevo nabrežje, Prule, Grudnovo nabrežje, Krakovski nasip in Zoisova cesta). 
Ceste na trasi 29-kilometrskega teka bodo zaprte pod mobilnimi zaporami Policije in Redarske službe, avtobusi bodo vozili po rednih trasah, z nekajminutnim čakanjem v času kratkotrajnih zapor.

Vse udeležence v prometu prosimo za razumevanje in upoštevanje navodil redarske službe.

Preberite tudi: