torek, 3. 12. 2019

Prenovili smo pešpoti v parku Zvezda

Ker gre za park v središču mesta, ki ga dnevno prečka veliko ljudi, smo sprejeli odločitev, da izberemo ustrezno tlakovanje, ki bo prijazno do dreves v parku, uporabno v vsakem vremenu in ki bo ohranilo videz peščenih poti.

S pravo izbiro želimo zaščititi tudi trato ob poteh, ki je bila do sedaj poteptana in shojena na obeh strani poti, saj so ljudje hodili tudi po robnikih iz granitnih kock in trati, še posebej v dežju in slabem vremenu. Predah naj bi koristil tudi drevesom v parku.

Glede na številne pozitivne odzive meščank in meščanov, verjamemo, da je bila odločitev za spremembo prava.

Potek del

Izvedena je bila strojna in ročna odstranitev obstoječega peska  in utrjene podlage do globine 20 cm.

Robniki iz granitnih kock ostajajo oziroma nadomeščamo manjkajoče, med obnovo je bila nasuta nova tamponska plast v debelini 15 cm. Na podlago je nanešen poliuretanski peščeni tlak bele barve, ki je vodoprepusten in odporen na UV žarke. Na zelenice med drevesa se ni posegalo, vsa dela so se izvajala na utrjenih površinah, vključno z mešanjem tlaka.

Certifikat in soglasja

Za izvedbo tlakovanja poti v parku Zvezda smo pridobili soglasje ZVKDS in ZRSVN.

Pridobili smo uradno informacijo proizvajalca talne obloge (Conica AG iz Švice), v kateri so s certifikati in poročili neodvisnih testov dokazali, da je poliuretanski tlak prepusten za padavinsko vodo, da po strditvi ni nevaren za okolje, da je trden in se ne poseda. Kot protidrsni dodatek bomo, kot že napisano, uporabili steklene mikrokroglice ballotini, ki so narejene iz kremenovega peska.

Uradni proizvajalec nam je zagotovil, da se v tujini takšno podlago uporablja na rastiščih dreves v parkih in da so izkušnje pozitivne. 

prej2
Park Zvezda pred spremembo Foto: Domen Pal 

Preberite tudi: