torek, 31. 5. 2022

15. junija gremo na kolesarsko parado

V sredo, 15. junija 2022, v Ljubljani pripravljamo množično kolesarsko parado, na katero vabimo vse ljubitelje kolesarjenja.

V Ljubljani bomo od 14. do 17. junija 2022 gostili Velo-city 2022 Ljubljana, največje svetovno srečanje na področju kolesarjenja, v okviru katerega pripravljamo tudi kolesarski festival in parado, ki bosta za vse udeležence brezplačna.

Kolesari - spremembo ustvari

V sredo, 15. junija 2022, bo Ljubljana povsem v znamenju kolesarjenja. Na Kongresnem trgu bo od 10. do 22. ure potekal kolesarski festival Kolesari – spremembo ustvari. Na stojnicah bodo svoje dejavnosti do 19. ure predstavljali javni zavodi in podjetja, društva in druge organizacije, ki delujejo na področju trajnostne mobilnosti, športa, zdravja in varstva okolja. Veliko zanimivega se bo dogajalo na stojnicah in na kolesarskih poligonih. Hkrati bo na odru ves dan potekal bogat program s predstavami za otroke, plesnimi in glasbenimi točkami ter animacijami. Festival se bo zaključil z nastopom Sare Lamprečnik s skupino, ki bo med drugim predstavila uradno pesem festivala Vse spreminja se, dogajanje pa bo zaokrožil še večerni koncert presenečenja, ki se bo začel predvidoma ob 21. uri. Podrobnejši program kolesarskega festivala bomo objavili v naslednjih dneh.

Množična kolesarska parada

Vrhunec bo dogajanje doseglo v popoldanskih urah, ko se bomo podali na kolesarsko parado, množično kolesarjenje po ljubljanskih cestah in ulicah, s čimer želimo h kolesarjenju spodbuditi čim več ljudi.

skica trase

Start kolesarske parade bo ob 19. uri pred Gospodarskim razstaviščem, sicer osrednjim prostorom konference Velo-city. Kolesarji se bodo nato podali na 11 kilometrov dolgo pot, ki jih bo pripeljala na cilj na Kongresnem trgu, prizorišču kolesarskega festivala.

Kolesarsko parado bomo povezali z Maratonom Franja BTC City, ki bo potekal nekaj dni prej, 11. in 12. junija 2022. Oba dogodka bo organiziral KD Rog, ki bo zbiral tudi prijave na kolesarsko parado.

Prijave že zbiramo

Udeležba na kolesarski paradi je brezplačna, udeležence pa prosimo, da se prijavijo tukaj. Prijave zbiramo do vključno torka, 14. junija 2022.

Za parado potrebujete svoje kolo in dobro voljo. Kolesarjem se lahko priključite kjerkoli na trasi, prekolesarite lahko celotno pot ali le en del.

Zapore cest in obvozi

trasa parade

Zaradi priprave startnega prostora parade pred Gospodarskim razstaviščem bomo odsek Dunajske ceste med Trgom OF in Linhartovo cesto zaprli že ob 17. uri. Obvoz bomo označili. Ostale ceste, po katerih bo potekala trasa, pa bomo zaradi zagotavljanja varnosti kolesarjev zaprli približno 10 minut pred startom, odpirali pa takoj za zadnjim spremljevalnim vozilom. Trasa kolesarske parade bo potekala po naslednjih cestah: Dunajska cesta – Linhartova cesta – Pokopališka ulica – Šmartinska cesta – Vilharjeva cesta – Dunajska cesta – Tivolska cesta – Bleiweisova cesta – Aškerčeva cesta – Zoisova cesta – Grudnovo nabrežje – Prule – Prijateljeva ulica – Privoz – Roška cesta – Poljanska cesta – Kopitarjeva ulica – Resljeva cesta – Komenskega ulica – Dalmatinova ulica – Slovenska cesta – Kongresni trg.
Mestni avtobusi bodo vozili po spremenjenih trasah, informacije o obvozih bodo objavljene na spletni strani www.lpp.si.

Izposoja koles v sistemu BicikeLJ na dan parade

Udeleženci konference Velo-city se bodo na kolesarsko parado odpravili na kolesih iz samopostrežnega sistema BicikeLJ. Postajališča bodo zato v sredo, 15. junija 2022, od 12. ure naprej zaprta, zato izposoja ne bo mogoča. Vse uporabnike koles iz sistema BicikeLJ prosimo za razumevanje.

Testirali bomo električne avtobuse

Aktivnostim se bodo pridružili tudi v javnem podjetju LPP d.o.o., kjer že več let testirajo avtobuse na različne pogone, ki so do okolja bolj prijazni od vozil na dizel in bencin. V voznem parku so že avtobusi na metan, dopolniti pa ga želimo še z avtobusi na elektriko.
Dva izmed njih bosta po ljubljanskih cestah testno vozila med 14. in 17. junijem 2022. Predvidoma ju bomo vključili na linijo 2. Prvi avtobus, proizvajalca IVECO, bo testno vozil vse štiri dni konference, drugi, znamke MAN, pa samo 14. in 15. junija. Avtobusa bosta v tem času imela tuji registrski tablici, prvi francosko, drugi pa nemško.

 

Preberite tudi: