torek, 15. 2. 2022

Prihajajo počitnice

Že veste, kjer boste med zimskimi počitnicami? Pridružite se pestrim počitniškim programom ljubljanskih javnih zavodov, ki jih pripravljajo v tednu od 21. do 25. februarja 2022.

Predpustne norčije na Ljubljanskem gradu

Že veste, v koga ali kaj se boste našemili za pusta? V tednu pred težko pričakovanim pustnim rajanjem vas bomo popeljali v vznemirljivi svet pustnih mask. Maske veljajo za enega izmed najzanimivejših predmetov v zgodovini človeštva, saj na svetu ni rodu ali ljudstva, ki jih ne bi poznal. A kdor meni, da so le zanimiv pripomoček, se hudo moti! Tokrat bomo med počitniškimi delavnicami raziskovali zgodovino mask in maskiranja, izvedeli, s kakšnimi verovanji, šegami in navadami so povezane ter katere so se ohranile vse do danes. Vsak dan bomo izdelali tudi unikatne maske ali zabavne rekvizite.
Ne zamudite najbolj norčavih, odbitih in zabavnih počitniških delavnic za grajskimi zidovi! V (pred)pustnem času tudi zanje velja nenapisano pravilo, da pustnim šemam ne smeš nič zameriti!
Več informacij najdete na spletni strani Ljubljanskega gradu.

Počitnice v Mali ulici

Pridružite se počitnicam v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana, kjer bomo spoznavali poklic oskrbnika živali in veterinarja, ob druženju z živalmi pa se učili odgovorne skrbi za živali, spoznavali njihove potrebe in drugačnost. Program je namenjen učencem od 1. do 5. razreda, več informacij najdete na spletni strani Male ulice.

V Mestnem muzeju gremo v čas koliščarjev

Za koliščarje ste že slišali, a si ne predstavljate čisto dobro, kako so živeli? Pri nas nekaj teh stvari vemo, in kar je še pomembneje: hranimo najstarejše leseno kolo na svetu, ki ga je pred več tisoč leti izdelal spretni koliščar.
In mi nameravamo s prav posebnim koliščarskim obredom 'odpotovali' v ta njegov daljni svet, tam pa se preizkusiti v različnih koliščarskih veščinah (hoja po kolih, lovljenje rib, kurjenje ognja, izdelovanje sekire, lokostrelstvo) ter izdelali maketo koliščarske hiše.
Vse informacije najdete na spletni strani Mestnega muzeja Ljubljana ter na telefonski številki 01 24 12 506.

Zimska avantura Mladih zmajev

Pridružite se Zimski avanturi Mladih zmajev, s katero bomo skušali prebuditi in priklicati pomlad. Sredi počitnic, v sredo 23. februarja, se bomo preko Škocjanskih jam odpravili v Piran. Najprej si bomo ogledali jame - čudovit naravni biser, nato pa uživali v raziskovanju piranskih uličic in martinčkanju na plaži.
Cel počitniški teden vabljeni tudi v mladinske centre: Mladi zmaji Bežigrad bodo cel teden pustno obarvani, izdelovali bodo kostume in pekli krofe. Pri Mladih zmajih Črnuče bodo 24. in 25. februarja mladi s pošteno igro skušali osvojiti Ognjeno zastavo. Pri Mladih zmajih Šiška bodo mladi 22. februarja izdelali Smerokaz želja, pretresali bodo ideje in jih pretvorili v konkretne cilje, 23. in 24. bodo iz gline izdelovali okrasne lončke, 25. pa se odpravili v kino. Pri Mladih zmajih Zalog mladi iz 25. na 26. februarja pripravljajo »Piđama party«, osrednji tematiki bosta varna raba interneta in zasvojenost s spletom. Naš digitalni mladinski center DigiMC vabi na Šah turnir in klepet, ulični zmaji pa na igrišču na Bratovševi ploščadi pripravljajo lov na zaklad.
Za več informacij pišite na pocitnice@mladizmaji.si.

Pionirski dom

V Pionirskem domu v času zimskih počitnic za osnovnošolce pripravljajo brezplačne likovne delavnice, ki bodo potekale v prostorih zavoda na Komenskega 9, vsak dan med 10. in 12. uro. Več informacij glede prostih mest najdete na spletni strani Pionirskega doma.

Počitnice v živalski družbi

V ZOO Ljubljana v počitniškem tednu vabijo na počitnice v družbi živali. Pripravljajo strokovno vodenje, srečanja z živalmi, hranjenje živali in ustvarjalne delavnice. Več informacij najdete na spletni strani Živalskega vrta Ljubljana.

Filmske počitnice 

Mestni kino Kinodvor vabi k ogledu petih celovečernih filmov. Vsak dan ob 10. uri v Kinodvoru.

V ponedeljek si lahko ogledate film Prvi sneg, v torek Šolo čarobnih živali, v sredo Preko meje, v četrtek Volk in lev, v petek pa še Bertov dnevnik. 
Vse podrobnosti najdete na spletni strani Kinodvora.

Športne počitnice

Počitnice lahko preživite tudi na ledeni ploskvi ali v bazenu. 

V Hali Tivoli lahko drsate vsak počitniški dan od 12.30 do 14. ure, v Dvorani Zalog pa od 11. do 12.30 ure. Med vikendom pa vabljeni na redne termine drsanja. V Tivoliju lahko drsate v soboto od 10. do 12. in od 20. do 22. ure, v nedeljo pa od 10. do 12. ure.
Drsališče Zalog pa lahko obiščete v soboto in nedeljo od 11. do 12.30 ure.

Med počitnicami lahko skočite tudi v bazen Kopališča Tivoli. rekreativno plavanje je od ponedeljka do petka od 8.30 do 15. ure, v torek, sredo, četrtek in petek tudi od 18. do 22. ure. 
Vse podrobnosti najdete na spletni strani www.sport-ljubljana.si,

Preberite tudi: