petek, 18. 3. 2022

Prvi Ljubljanski pesniški maraton

Ob svetovnem dnevu poezije, ki ga obeležujemo 21. marca, bo ta dan na več lokacijah v mestu prvič potekal Ljubljanski pesniški maraton. Ljubljana je že leta 2010 nosila naslov svetovna prestolnica knjige, od leta 2015 pa je ponosna nosilka naziva Unescovo mesto literature in članica Unescove mreže kreativnih mest.

Poezija povsod po mestu

UNESCO je leta 1999 21. marec razglasil za svetovni dan poezije. Že nekaj let zapored na svetovni dan poezije v Ljubljani na različnih lokacijah poteka branje poezije, letos pa se dogodki prvič združujejo v Ljubljanski pesniški maraton.

Program se bo pričel na Vodnikovi domačiji v Šiški in se bo nato skozi ves dan razširil na različnih lokacijah po mestu:

9.00–11.30       Vodnikova domačija Šiška, Vodnikova 65
12.00–14.30     Klub Channel Zero, AKC Metelkova, Metelkova 4
15.00–17.30     ŠKUC, Stari trg 21
18.00–20.30     Center za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5
21.00–23.30     Društvo slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12

Vodnikova domacija 1 vir Divja misel3

Popoldne bo bralce poezije med hojo z ene na drugo lokacijo spremljala pesniška grupa Pero Srce.

Vabilo bralcem poezije

Vse, ki dogajanje zanima, se lahko pridružijo bralcem poezije. Prijave so možne na dkoban@gmail.com ali na samih lokacijah branja. Želja je, da si vsakdo izbere sebi najljubšo lokacijo, oziroma željeno uro nastopa in pred mikrofonom deset minut prebira svoje pesmi ali pesmi, ki so jo ali ga zaznamovale skozi življenje. Branje bo moderiral Dejan Koban.

Pesniški maraton bo na vseh lokacijah spremljala tudi POP UP KNJIGARNA POEZIJE, ki jo pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.

Ljubljana je Unescovo mesto literature od leta 2015

Ljubljana je stalni naziv mesto literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta, prejela decembra 2015. Zavezali smo se, da bomo tudi v prihodnje spodbujali bogato literarno dogajanje v mestu (Slovenske dneve knjige, Knjižnico pod krošnjami, Vodnikovo domačijo, Mestno knjižnico Ljubljana, Slovenski knjižni sejem, …), omogočali varen dom literarnim ustvarjalcem z vsega sveta preko sodelovanja v mreži ICORN, promovirali branje in dostopnost knjige za vse starostne skupine ter podpirali dobro razvito knjižno infrastrukturo.

Preberite tudi: