petek, 19. 8. 2022

Ste za brezplačno vodeno kolesarsko turo po Ljubljanskem barju?

Naložite si mobilno aplikacijo SUSTOURISMO in se v avgustu ali septembru udeležite brezplačne kolesarske ture, kjer boste v spremstvu izkušenega kolesarskega vodnika spoznali kulturno in naravno dediščino Ljubljanskega barja.

Obstaja le nekaj glavnih mest, ki imajo na svojem pragu tako obsežno in posebno zeleno površino kot je Ljubljansko barje, kamor lahko pridete s kolesom ali celo peš. Območje ni posebno samo po svoji čudoviti naravi, ponaša se tudi z zelo bogato zgodovino in arheološko dediščino. Kolesarska tura je zasnovana tako, da omogoča doživetje vseh vidikov tega neverjetnega območja, ki je zaščiteno kot krajinski park.

S kolesom in vlakom

Kolesarjenje poteka v kombinaciji z železniškim prevozom. Vlak vas bo iz Ljubljane popeljal do Škofljice, od koder se boste s kolesom odpravili raziskovati južne barjanske obronke in se nato vrnili z vlakom nazaj do izhodišča. Celotna tura je brezplačna, vozovnice za vlak bo za vas vnaprej kupil in rezerviral vodnik.

Potepanje za dve do tri ure

Skupna dolžina poti je 25 km, časovno pa traja 2-3 ure. Na poti si boste ogledali številne barjanske zanimivosti, kot so Ižanske toplice, Jezero Podpeč, Iški morost, če jih naštejemo le nekaj.

Prijava preko aplikacije SUSTOURISMO

Če vas brezplačna vodena kolesarska tura po Ljubljanskem barju zamika, potem si najprej: 

1. naložite aplikacijo SUSTOURISMO in nato še 
2. sporočite svoj interes oz. prijavite svojo udeležbo na e-naslov: ljubljanabybike@gmail.com.

Vodnik uskladi tedenski termin glede na želje prijavljenih in lastno časovno razpoložljivost. Ture potekajo le v avgustu in septembru 2022. 
Aplikacija SUSTOURISMO je na voljo tako uporabnikom pametnih telefonov z operacijskim sistemom android kot iOS.

SUSTOURISMO letak

 

Cilj projekta je zmanjšanje ogljičnega odtisa

Sistem kolesarskih tur Trajnostni krog po Ljubljanskem barju, je bil zasnovan kot pilotni projekt v okviru evropskega projekta SUSTOURISMO, programa Interreg ADRION. Aktivnosti projekta so usmerjene v povezovanje turističnih in prevoznih storitev v integralno turistično ponudbo, s ciljem zmanjšanja ogljičnega odtisa turizma ter trajnostnega ozaveščanja turistov. Slovenska partnerja v projektu sta Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije in Prometni institut Ljubljana.

Preberite tudi: