ponedeljek, 27. 11. 2023

Ta veseli dan kulture

V nedeljo, 3. decembra 2023, praznujemo Ta veseli dan kulture. Obletnico rojstva dr. Franceta Prešerna bomo obeležili s številnimi brezplačnimi dogodki, osrednji dogodek pa bo potekal pred Prešernovim spomenikom ob 15.45 uri.

Na osrednjem dogodku, ki so ga pripravili tečajniki in člani gledališke skupine Pionirskega doma - Centra za kulturo mladih, boste lahko poleg Zdravljice, uprizoritve različnih delov Prešernovih Zabavljivih sonetov in Glose ter uglasbitvi Prešernove pesmi Kam, prisluhnili tudi različnim avtorskim delom tečajnikov. 
Program bomo sklenili s povabilom v Čarobni gozd, ki bo v prazničnih dneh zaživel v paviljonu na Kongresnem trgu. Obiščete ga lahko vsak dan med 3. in 23. decembrom med 17. in 19. uro.
V primeru slabega vremena bo osrednji dogodek potekal v Mestni hiši.

Pester program tudi v drugih javnih zavodih

Ta veseli dan bomo praznovali s številnimi brezplačnimi dogodki tudi v drugih ljubljanskih zavodih.

Ljubljanski grad

Ta veseli dan kulture na Ljubljanskem gradu. Foto: Ljubljanski grad
Foto: Ljubljanski grad

   

Na Ta veseli dan kulture lahko brezplačno obiščete Ljubljanski grad in spoznate številne zanimive programe za njegovimi zidovi. Pričakale vas bodo stalne razstave Grajsko orožje, Slovenska zgodovina in Lutkovni muzej, ogledali si boste lahko kratek predstavitveni film o zgodovini Grajskega griča in Ljubljanskega gradu v Virtualnem gradu, se povzpeli na Razgledni stolp ali se udeležili katerega izmed vodenih ogledov za otroke in odrasle.

Mlajši obiskovalci, ki bodo lahko spoznavali raznoliko grajsko zgodovino na vodenih ogledih, se bodo zagotovo navdušili nad srečanjem z najbolj ljubkim prebivalcem gradu, podgano Friderikom; maskota Friderik jih bo pozdravila petnajst minut pred vsakim vodenim ogledom za otroke.

Friderik, grajska podgana. Foto: arhiv LG
Friderik, grajska podgana. Foto: arhiv LG

   

Friderik, grajska podgana, pa je tudi glavni junak nove slikanice Friderik, zmaj, cesarica in legionar, ki jo bo tega dne ob 11. uri premierno predstavljena v Zmajevem brlogu. Avtor številnih uspešnih del za otroke in odrasle Žiga X. Gombač se podpisuje pod tri nadvse zanimive in poučne Friderikove dogodivščine, katerih ilustracije so delo priznanega oblikovalca in ilustratorja Gorazda Vahna. Avtorja bosta otrokom na zanimiv način predstavila vsebino in ilustracije nove slikanice, ki bo tega dne – z avtorjevima avtogramoma – na voljo po posebni promocijski ceni.

Vodeni ogledi so brezplačni, vendar se je zaradi omejitve mest nanje potrebno prijaviti.

Podrobnejši program je dostopen tukaj.  

Za obisk Ljubljanskega gradu priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.
Tega dne bo veljala enotna znižana cena za povratno vozovnico.

Muzej in galerije mesta Ljubljane

SO_OBSTOJ. Foto: MGML
Foto: MGML

   

V Mestni galeriji Ljubljana je na ogled nova razstava SO_OBSTOJ in avtorji Boris Beja, Maja Smrekar, Urša Vidic, Miha Godec.

GIOVANNI MORBIN. Foto: Andrea Rosset, MGML
Foto: Andrea Rosset, MGML
   

Galerija Vžigalica vabi s prav tako pred kratkim odprto razstavo GIOVANNI MORBIN Hibridizakcije.

Foto Tonka Portret Roze Krapes v plesni toaleti Rogaska Slatina ok. 1930 izrez orig. 22 x 165 cm Mestni muzej Ljubljana MGML
Foto Tonka, Portret Roze Krapeš v plesni toaleti, Rogaška Slatina ok. 1930, izrez, MGML

  

V Mestnem muzeju Ljubljana in Galeriji Jakopič predstavljamo slikarke in kiparke ter arhitektke in fotografinje našega prostora iz obdobja 1850–1950.

Pogled z druge strani. Foto: MGML
Pogled z druge strani. Foto: MGML

   

V Mestnem muzeju prav tako vabljeni na ogled razstave Pogled z druge strani in na viteški turnir za družine!

Plecnikova hisa. Foto B. Gutman MGML
Foto: B. Gutman, MGML

   

Dan, ko se je rodil največji slovenski poet France Prešeren, lahko preživite tudi v hiši, v kateri je ustvarjal največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Program v Plečnikovi hiši preverite predhodno, saj so zanj potrebne prijave, ki jih v Plečnikovi hiši sprejemajo med 30. novembrom in 1. decembrom na prijava@mgml.si.

Razstava Saše Spačal - Knjižnica padlih solz - v Cukrarni. Foto: MGML
Razstava Saše Spačal Knjižnica padlih solz v Cukrarni. Foto: MGML

   

V Cukrarni vabimo na brezplačen ogled kar treh razstav: v Galeriji Partner si lahko ogledate razstavo Saše Spačal Knjižnica padlih solz, v kletnih prostorih Plešem tihožitje z enim samim vdihom umetnice Cally Spooner, v osrednjem delu pa razstavo 35. grafičnega bienala Ljubljana – vodstvo bo ob 11. uri.

Lara Jeranko Marconi Korespondenca II. 2021 Foto Marko Tusek
Umetnina iz papirja Lare Jeranko Marconi, Korespondenca II., na razstavi Svetlobe papirja. Foto: Marko Tušek.jpg

    

Bežigrajskia galerija 1 vabi na ogled pesniških grafik tujih pesnic in pesnikov 1967–1994 na razstavi Podobe pesmi, v Bežigrajski galeriji 2 pa je na ogled skupinska razstava Svetlobe papirja avtoric in avtorjev, ki ustvarjajo iz papirja tri dimenzionalne umetnine.

Podrobnejše informacije o razstavah in vodstvih najdete na zgornjih povezavah ali na tej spletni strani.

Pionirski dom 

Foto: Pionirski dom
Foto: Pionirski dom

   

Po uspešni premieri in dobrem odzivu, je ponovno na sporedu mladinska, interaktivno glasbeno-gledališka predstava A me slišiš?!?, ki si jo boste lahko na Ta veseli dan kulture brezplačno ogledali v Festivalni dvorani ob 15. uri.  

Predstava je primerna za mlade med 10. in 14. letom, ukvarja pa se s še kako pomembnim vprašanjem o prednostih in pasteh uporabe digitalnih orodij za komunikacijo.

Predstava s komičnimi in dramatičnimi prizori izpostavlja problematiko komunikacije z digitalnimi orodji. Pri mladih izzove kritično razmišljanje, ki jih opolnomoči, da se v življenjskih preizkušnjah ne pustijo zavesti vrstniškim pritiskom. Za svoja dejanja in besede prevzamejo odgovornost, se prilagodijo situaciji in se tako vedejo bolj solidarno in zrelo.

Podrobnejše informacije o predstavi najdete tukaj

Preberite tudi: