petek, 10. 5. 2024

Tedni vseživljenjskega učenja

Vse do 16. junija se bo v okviru projekta Tedni vseživljenjskega učenja, ki jih organizira JZ Cene Štupar, zvrstilo več kot 100 brezplačnih delavnic. Na delavnicah ljubljanskih javnih zavodov lahko spoznate laboratorije Centra Rog, zaoderje Lutkovnega gledališča, poskrbite za zdravje z Zdravstvenim domom Ljubljana, spoznate svet konj z RRA LUR in postanete finančno pismeni z JZ Cene Štupar.

Za določene delavnice so potrebne predhodne prijave, saj je število mest omejeno.

Spoznajte Center Rog

Foto: Center Rog
Foto: Center Rog

    

V kreativnem in družabnem središču Center Rog pripravljajo vodene oglede, na katerih boste izvedeli, kaj vse se dogaja v proizvodnih delavnicah in ostalih prostorih centra. Organizirali bodo posebne dogodke, na katerih boste spoznali vseh devet proizvodnih laboratorijev centra: kulinarični, tekstilni, lesarski, kovinarski, zeleni, keramičarski, steklarski lab, lab za nakit in FabLab. 

Skriti kotički Lutkovnega gledališča Ljubljana

Predstava Medo in Pujs. Foto: LGL
Foto: LGL 

   

Gledališče nista samo dvorana in oder. Gledališče živi tudi v zaodrju, zato bomo raziskali vse kotičke gledališča, ki so za obiskovalce predstav navadno skriti. Obiskali bomo različne gledališke odre, lutkovno delavnico, maskirnico, tonsko kabino in zaodrje. Ustavili se bomo tudi pri Martinu Krpanu, ki že več kot tri desetletja s strešnega okna veselo pozdravlja mimoidoče. Pogled v zaodrje bo udeležence spodbudil k razmisleku o pomenu interdisciplinarnega dela, ki je ključno za delovanje gledališč.

Zdravje in portal za paciente ZD Ljubljana

Skrb za ustno zdravje je izrednega pomena. Na delavnici Pika Nogavička in medicinska sestra Tea, ki je namenjena babicam in dedkom z vnuki, boste med drugim izvedeli, da si Pika Nogavička redno umiva zobe.

Za vse, ki si želite zdrave odnose, boste na delavnici spoznali, kako lahko krepite in izboljšate medosebne odnose ter s tem tudi počutje vseh vpletenih. Spoznali boste, kako pomembni so kakovostni odnosi, pomen samopodobe ter reakcije človeka v odnosih.

Govorili bomo tudi o dejavnikih tveganja, o tem, kaj se dogaja v telesu, ko imamo povišan krvni tlak, povišan holesterol ali povišan krvni sladkor. Telo nam nekaj sporoča, na nas pa je, da se znamo pravilno odzvati.

V sodelovanju z JZ Cene Štupar bo ZD Ljubljana predstavil tudi Portal za paciente, v katerega se boste lahko tudi registrirali. 

Domišljijski svet konj z RRA LUR

Hobbyhorsing - preskakovanje ovir. Foto: Hobbyhorsing
Foto: Hobbyhorsing

   

Hobbyhorsing je nov vznemirljiv šport za otroke in mlade, ki se zgleduje po pravem konjeništvu. Jezdi se konja na palici, ki ga navdušenci pogosto izdelajo sami. Na delavnici boste spoznali najbolj priljubljeno disciplino - preskakovanje ovir. Dobrodošli ste vsi ljubitelji živali, saj se dogodek odvija na Festivalu za ljubitelje živali. Delavnice se lahko udeleži kdorkoli, ne glede na starost, spol in spretnost. Preizkusili boste lahko tudi Zvočne podkve in izvedeli kako izdelati svojega lastnega konja. Več o hobbyhorsingu in prvi prijateljski tekmi, ki se bo prav tako odvila na festivalu, si lahko ogledate na spletnem portalu hobbyhorsing.si.

Do finančne pismenosti in znanja slovenščine z JZ Cene Štupar

Na Dnevu finančne pismenosti se boste med drugim naučili brati plačilne liste, spoznali boste, kdo je odgovoren za vašo pokojnino, katere davke in prispevke plačujemo in zakaj. Na posebni delavnici bomo govorili tudi o tem, zakaj investirati in kako začeti ter se naučili osnov vodenja osebnih financ, da ne bomo konec meseca brez denarja. 

S 16. majem stopijo v veljavo spremembe Zakona o tujcih. V povezavi s tem Center Štupar organizira dogodek, namenjen ozaveščanju tujcev o teh spremembah in pomenu pravočasnega načrtovanja učenja slovenščine ter priprave k opravljanju izpita iz znanja slovenščine na osnovni ravni. Na dogodku se bodo v prijetnem vzdušju posvetili individualnemu vrednotenju znanja slovenščine. Mnenje boste lahko izkoristili kot osnovo za svoje nadaljnje korake. Po vrednotenju vas čaka individualno svetovanje, kjer boste skupaj določili pot nadaljnjega vključevanja v izobraževanje. 

Celotni program in podrobnejše informacije so dostopne tukaj

Preberite tudi: