ponedeljek, 5. 10. 2020

Tinta predstavlja sodobno stripovsko umetnost v Ljubljani

V Ljubljani bo od 7. do 11. oktobra 2020 potekal mednarodni festival stripa Tinta, ki vabi k raziskovanju slovenske in tuje sodobne stripovske ustvarjalnosti.

Letošnji program v svoje jedro postavlja četverico razstav odličnih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki v svojih vsebinsko in slogovno raznolikih delih nagovarjajo obiskovalce različnih starosti in okusov.
Otvoritveni dan bo postregel z razstavo priljubljene francoske scenaristično-risarske dvojice Anne Baraou in Fanny Dalle-Rive, ki bosta v Galeriji Equrna širši javnosti razkrivali zabavne anekdote o zgrešenih posteljnih srečanjih iz stripa, ki v slovenščini nosi intriganten naslov Fuč fuk. V galeriji DobraVaga bo na ogled skupinski razstavni projekt Femicomix, ki predstavlja najnovejšo produkcijo protagonistk mreže neodvisnega stripa Komikaze iz Hrvaške. V četrtek se bomo v Galeriji Vodnikove domačije s stripovsko revijo Stripburger v družbi desetih domačih stripark in striparjev prepustili kratkočasnim ljudskim pravljicam in basnim v stripu. V petek se bomo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) z razstavo poklonili enemu najvplivnejših francoskih stripovskih avtorjev zadnjih desetletij, Lewisu Trondheimu.

foto


Razstavam se bodo pridružili še pogovori in predstavitve najnovejših stripovskih izdaj, masterclassi in delavnice pod vodstvom gostujočih avtoric in avtorjev, otroški program in sobotni stripovski sejem v Kinu Šiška, kjer bo na enem mestu izbrana ponudba domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov. Spremljevalni program bo za stripovsko vzdušje skrbel cel oktober, Tinta pa se bo s samostojnima stripovskima razstavama Marka Kocipra in David Krančana razlila še v Maribor in Koper. 

Vstop na festivalske in obfestivalske dogodke je brezplačen (razen za delavnico stripovske scenaristike z Anne Baraou in koncert Narisani Narat).
Vse podrobnosti najdete na www.tinta.si

Preberite tudi: