sreda, 27. 9. 2023

Trajni ukrep Evropskega tedna mobilnosti: zarisali smo posebne prehode za pešce v bližini Špice

V Mestni občini Ljubljana že 22. leto zapored sodelujemo v Evropskem tednu mobilnosti, največji mednarodni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom.

Med trajnimi ukrepi, ki jih uvajamo v sklopu letošnje kampanje, je tudi zarisovanje posebnih, kreativnih prehodov za pešce v bližini Špice.

Podpiramo opozarjanje na družbeno problematiko

V sodelovanju s Slovensko Filantropijo in bold.group smo na Prulah v bližini Špice, v križišču ulice Privoz in ulice Prule zarisali tri kreativno zasnovane prehode za pešce. Njihova posebnost je neobičajna oblika, saj so jih oblikovalci uredili kot spiralo, razviti trak ter kot »podrt« most. Slovenska filantropija, ki je idejna pobudnica projekta, na ta način opozarja, da so prehajanja, migriranja del našega vsakdana, čeprav se tega morda ne zavedamo. »Na poti v službo ali čez cesto se »dnevni migranti« večkrat zamislimo, kakšne ovire smo srečali, kar pa v večini primerov ni primerljivo z nepredvidljivostmi, s katerimi se globalno srečujejo migranti.« Namen ozaveščevalne akcije pojasnjuje tudi tabla v bližini.

Risanje prehoda

Ljubljana je tovariško, strpno in solidarno mesto, v katerem različni ob medsebojnem spoštovanju živijo skupaj, zato podpiramo akcijo Slovenske filantropije, s katero na kreativen način izpostavljajo vprašanja migracij, ki so v današnjem času zelo aktualna.

Var(č)na šolska pot

Osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti so »varčne poti«, v Mestni občini Ljubljana pa smo slogan nadgradili v »var(č)ne poti«, saj s tem poudarjamo, da si vsa leta skupaj s sodelujočimi prizadevamo, da so trajnostne poti tudi varne.

Z novimi prehodi za pešce smo poskrbeli, da so poti najmlajših in najranljivejših udeležencev v prometu še bolj varne. Zarisani so v bližini osnovne šole, neobičajen prehod za pešce na območju šolske poti pa še dodatno pritegne pozornost voznikov in jih opozori, naj svojo vožnjo še upočasnijo in poskrbijo za najranljivejše udeležence.

Preberite tudi: