nedelja, 23. 1. 2022

V Ljubljani ponosno obeležujemo Plečnikovo leto

V nedeljo, 23. januarja 2022, na 150. obletnico rojstva velikega arhitekta Jožeta Plečnika začenjamo Plečnikovo leto, v okviru katerega bomo poudarjali izjemen pomen arhitekta na razvoj sodobne Ljubljane.

polaganje cvetja na Plečnikovem grobu
Ob obletnici smo obnovili napis na Plečnikovem grobu, podžupan prof. Janez Koželj z delegacijo pa je v imenu Mestne občine Ljubljana na grob položil cvetje.

 Plečnikova Ljubljana na Unescovem seznamu svetovne dediščine

Ponosni smo, da so od lani na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine uvrščena tudi izbrana Plečnikova dela v Ljubljani, ki smo jih prenovili v duhu tega velikega mojstra. Plečnikova Ljubljana je z vpisom postala pomembna za vso človeštvo in ima tako imenovano izjemno univerzalno vrednost.
»Vpis Plečnikove Ljubljane na Unescov seznam svetovne dediščine je dokaz, da mesto urejamo v duhu Plečnika, s čimer vzdržujemo in spoštujemo njegova dela in tradicijo. To je v prvi vrsti velika zasluga dolgoletnega dela podžupana prof. Janeza Koželja ter sodelavk in sodelavcev Mestne občine Ljubljana. Vpisani projekti niso pomembni le za Ljubljano, temveč za kulturno dediščino celotnega človeštva«, je ob vpisu v Unescov seznam izpostavil župan Zoran Janković.

kongresni trg
Prenovljen Kongresni trg, nekoč poln avtomobilov, je danes odprt javni prostor, namenjen kulturnemu in družabnemu življenju

Na Unescov seznam je vpisanih sedem elementov Plečnikove Ljubljane, pet izmed njih smo prenovili v času sedanjega vodstva Mestne občine Ljubljana.
V tem času smo sicer prenovili naslednja Plečnikova dela: Trnovski pristan, Kongresni trg s parkom Zvezda, arkade na osrednji tržnici, znamenito Tromostovje, Rimski zid, Šance, Navje in arhitektovo hišo v Trnovem. Preuredili smo javne prostore in ob vodni osi Ljubljane postavili mostove po njegovi zamisli: Petkovškovo, Cankarjevo, Hribarjevo in Gallusovo nabrežje, Krakovski nasip, Materinski most, Fabianijev most, Mesarski in Hradeckega most, Šuštarjevo nabrežje, Žitno, Ribjo in Grubarjevo brv.

Plečnikovo leto začenjamo v Plečnikovi hiši

V Plečnikovi hiši smo kot uvod v Plečnikovo leto pripravili razstavo Plečnik in pika, ki osvetljuje nastajanje izvirnega biografskega stripa o Plečniku.

izsek iz stripa
Izsek iz stripa Plečnik in pika, ilustracija: Zoran Smiljanić

Razstava bo na ogled do 8. maja 2022, prikazuje pa proces nastajanja biografskega stripa o Jožetu Plečniku, delo zgodovinarja dr. Blaža Vurnika, ki je pripravil izčrpen scenarij, in striparja Zorana Smiljanića, ki je poskrbel za stripovsko upodobitev Plečnikovega življenja. Na ogled postavlja vse faze ustvarjanja striporomana, od scenarija, preko risarskih osnutkov do končnih avtorskih tabel.
V okviru razstave pripravljamo tri vodstva z avtorjema stripa (8. februarja ob 11. uri, 23. marca in 4. maja pa ob 17. uri), ki obetajo iskriv pogovor in vpogled v zakulisje ustvarjanja stripa.

Dan odprtih vrat

V nedeljo, 23. januarja 2022, na 150. obletnico rojstva Jožeta Plečnika na široko odpiramo vrata Plečnikove hiše v Trnovem, kjer je arhitekt domoval od leta 1921 pa do smrti leta 1957. Hišo zaznamujeta mojstrov raziskovalni duh in askeza, marsikateri arhitekturni eksperiment v hiši pa se je izkazal kot prava rešitev pri nadaljnjem delu, zato je Plečnik sam hišo poimenoval kar "poskusna topla greda".

notranjost Plečnikove hiše
Foto: Nik Rovan

Plečnikova hiša bo ta dan odprta od 10. do 18. ure. Pripravljamo vodene oglede hiše, na ogled pa sta tudi stalna razstava Plečnik, ki odstira njegov ustvarjalni in intimni svet, ter čisto sveža razstava Plečnik in pika.
Zanimanje za obisk Plečnikove hiše na dan odprtih vrat je izjemno, zato so vsi vodeni ogledi že zasedeni. Zanimivosti iz Plečnikovega življenja lahko spremljate tudi na facebook strani Plečnikove hiše, kjer danes in v nedeljo pripravljamo tudi dve nagradni akciji s privlačnimi, Plečnikovimi nagradami.

Interaktivno vodenje po Plečnikovih neuresničenih projektih in butično Plečnikovo doživetje

Si predstavljate, kako bi Ljubljana izgledala, če bi Plečnik uresničil vse svoje vizionarske projekte?
Plečnik si je Ljubljano zamislil kot sodobne Atene. In čeprav današnja Ljubljana nosi močan pečat njegove genialnosti, je ostalo nekaj Plečnikovih projektov neuresničenih. Spoznate jih lahko na interaktivnem avdio vodenju Plečnikove vizije po Plečnikovih neuresničenih projektih v aplikaciji Nexto Ljubljana. Po poti, polni ugank, ki jo je pripravil Turizem Ljubljana, vas bo vodil sam Mojster. S pomočjo obogatene resničnosti in 3D posnetkov boste spoznali, kako si je zamislil Prešernov trg, Mesarski most, Magistrat in še kaj. Aplikacija Nexto Ljubljana je brezplačno na voljo za operacijska sistema Android in iOS. Tisti, ki bi želeli spoznati še ekskluzivne Plečnikove lokacije, kamor nima dostopa vsak, pa so vabljeni, da se ob četrtkih udeležijo edinstvenega doživetja Turizma Ljubljana Mojster Plečnik

Pestro dogajanje se bo nadaljevalo celo leto

znak plečnikovega leta

Plečnikovo leto bomo obeležili tudi v drugih javnih zavodih s področja kulture, med drugim v Mestni knjižnici Ljubljana, kjer bomo februarja začeli s serijo dogodkov, na katerih bo iz različnih zornih kotov predstavljen ta izjemen arhitekt ter njegov pomen za Ljubljano.
Fotografsko razstavo ob Plečnikovem letu pripravljamo tudi na Ljubljanskem gradu. Na ogled bo od 3. februarja do 10. aprila v Galeriji »S«. Na njej bo prek fotografij, ki jih hranijo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Slovenskem etnografskem muzeju in Plečnikovi hiši, predstavljena Plečnikova Unescova dediščina v Ljubljani. Fotografije bodo predstavljale prostor pred Plečnikovim posegom, potek gradnje objektov in njihovo vlogo v urbanem prostoru.
V Mestnem muzeju Ljubljana bomo sredi junija odprli osrednjo razstavo Plečnik 150 let, ki bo osvetlila Plečnikov arhitekturni opus ter razkrila mnoge inovativne ideje in tehnike, ki jih je ta vsestranski umetnik uporabljal pri svojem raznovrstnem snovanju.
O vseh dogodkih vas bomo še sproti obveščali.

Preberite tudi: