petek, 29. 3. 2024

V pričakovanju 72. Ljubljana Festivala

Ljubljana bo tudi to poletje polna kulturnega dogajanja, v središču katerega bo tudi 72. Ljubljana Festival, ki bo potekal od 20. junija od 3. septembra 2024.

Na festivalu se bodo zvrstili vrhunski simfonični in komorni koncerti, opere in baleti v izvedbi uglednih institucij, nova produkcija slavnega muzikala in nastopi slovenskih ter tujih najpomembnejših klasičnih in popularnih umetnikov.
Z deli XXVII. Mednarodne likovne kolonije bodo še razširili zbirko sodobne likovne umetnosti Festivala Ljubljana, najmlajši oblikovalci bodo svojo ustvarjalnost pokazali na Mali likovni koloniji, nadobudni mladi glasbeniki pa bodo lahko svoje znanje nadgradili pri vodilnih profesorjih na Mojstrskih tečajih Festivala Ljubljana 2024.

Tradicionalno odprtje na Kongresnem trgu

Letošnjo sezono bo 20. junija 2024 otvoril tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki bo posvečen popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk. Na Kongresnem trgu bodo v izvedbi izbranih solistov ob spremstvu Simfoničnega orkestra, Big Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla zazvenele vsem poznane pesmi, kot so: Nad mestom se dani, Samo nasmeh je bolj grenak, Mlade oči, Vila z rimskega zidu, Kot nekdo, ki imel me je rad, Dan ljubezni, Sto majhnih nežnosti, Povabi srečo, Štajerska lady, Mini maxi, Krašovc, S kitaro in dolgimi lasmi, Prva ljubezen, Kako sva si različna, Dobro jutro, dober dan, Banane, Vsi ljudje hitijo, Dravski most idr.

novinarska konferenca Festivala Ljubljana
Predstavitev programa letošnjega Ljubljana Festivala v Mestni hiši

Izjemen program skozi celo poletje

Nato bodo vse do 3. septembra sledili poletni večeri, polni umetniških presežkov, festival pa bo sklenil Orkester Slovenske filharmonije, ki ga bo vodil maestro Charles Dutoit, 103. prejemnik zlate medalje Kraljeve filharmonične družbe. Po uvodni suiti Pelléas in Mélisande, mojstrovini protoimpresionista Gabriela Fauréja, se mu bo na odru pridružila legendarna Martha Argerich, s katero sta skupaj že nastopila leta 2021 na 69. festivalu. Pianistka slovi po interpretacijah virtuozne klavirske literature 19. in 20. stoletja.
V njeni izvedbi bo zazvenel žuboreči Koncert za klavir in orkester v G-duru Maurica Ravela, ki ga prežemajo vplivi jazza in baskovske tradicijske glasbe. Za konec bomo prisluhnili Simfoniji št. 9 v e-molu Antonina Dvořáka.

Celoten program 72. Ljubljana Festivala si lahko ogledate tukaj