ponedeljek, 8. 7. 2024

V ZOO Ljubljana so se poslovili od Mojce

50-letna šimpanzinja Mojca najstarejša in enih najbolj legendarnih prebivalk Živalskega vrta Ljubljana, je umrla zaradi odpovedi srca. Poznale so jo generacije obiskovalcev, saj je tu živela kar 48 let.

Mojca je bila rojena v Afriki, k nam pa je prišla leta 1976 iz ZOO Corten Rene v Belgiji. V otroštvu so zanjo skrbeli ljudje, zato je izmed vseh šimpanzov v skupini najbolj iskala pozornost svojih oskrbnikov in naših obiskovalcev. Bila je prava ''gospodinja''. Znala je pometati, ribati s krtačo in s papirjem čistiti steklo. Sicer je res, da je bolj razmazala kot očistila, zato so za njo temeljito počistili še oskrbniki. Gibov se je naučila z opazovanjem dela oskrbnikov. Mojca si je znala z robčkom obrisati nos. Bila je tudi abstraktna ''slikarka'', kadar koli je dobila papir in barvice. Vedno je bila vesela prijaznih in spoštljivih obiskovalcev. Ostalim pa je postavila meje tako, da jih je pljunila, vrgla iztrebek ali nanje zavpila.
Kljub svojim letom je bila ves čas zdrava, občasno so jo doletela le kakšna prehladna obolenja. V ponedeljek, 24. junija, pa so pri njej opazili nenadno oslabelost, zato so izvedli diagnostične preiskave. Ultrazvok srca je pokazal, da je prišlo do odpovedi srca, zato so jo tri dni kasneje evtanazirali.
Večina šimpanzov živi v živalskih vrtovih 40 ali nekaj več let. Pri čemer samice dosežejo višjo starost kot samci. Toliko let lahko živijo šimpanzi tudi v naravnem okolju.

mojca z mladičkoma
Mojca si je v ZOO Ljubljana ustvarila številčno družino, njeni potomci so Tomi, Polde, Urška, Cilka, Neža in Titi, vnuki pa Joko, Nika, Leona in Taj.

Vodja veterinarske službe dr. Pavel Kvapil, ki je skupaj s svojo ekipo skrbel za njeno zdravje nam je razkril: ''Mojca je bila nepozabno, očarljivo bitje z močnim karakterjem in karizmo. Veselili smo se vsakega obiska in veterinarskega pregleda, predvsem, kadar je bila zdrava. Vedno nas je presenetila s svojo bistrostjo in nagajivostjo ter nam polepšala dan. Pogrešali jo bomo.''

Tako pa se jo spominjajo njeni oskrbniki, ki so zanjo vsakodnevno skrbeli:''Mojca je bila zelo prijazna in pametna šimpanzinja, pogosto prebrisana, a očarljiva. Rada nas je opazovala pri delu in nas tudi posnemala. Bila je neverjeten vzgled vsem svojim potomcem. Bila je vodja, pa tudi zaščitniška in stopila jim je v bran vsakič, ko je bilo to potrebno. Bila je izjemna mama, babica, prijateljica in legenda našega živalskega vrta. Hvala ti Mojca za vse lepe trenutke!''

Ambasadorka šimpanzov

Mojca je pripadala podvrsti zahodni šimpanz, ki je na IUCN rdečem seznamu kritično ogrožena podvrsta. V naravnem okolju jih je le še med 18.000 in 65.000. Živalski vrt Ljubljana je član Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev - EAZA. V okviru te zveze deluje svetovalna skupina za človeku podobne opice, vodi se rodovna knjiga za šimpanze. Člani EAZA gojijo okoli 250 predstavnikov podvrste zahodni šimpanz. Cilj je povečati populacijo na 500 osebkov in s tem zagotoviti zdravo populacijo v živalskih vrtovih, če bi nastala potreba po vračanju šimpanzov v naravno okolje.

V petdesetih letih Mojčinega življenja se je veliko spremenilo na področju gojenja in strokovne oskrbe živali v živalskih vrtovih ter pri naravovarstvu. Šimpanzov in drugih divjinskih živali že dolgo ni več dovoljeno odvzemati iz narave. Živalski vrtovi pri naravovarstvu prispevamo z gojenjem genetsko zdravih populacij številnih ogroženih vrst, ter delujemo pri naravovarstvenih projektih, ki potekajo v naravnem okolju. Mojca je bila ambasadorka šimpanzov in je vrsto let sodelovala pri poučevanju naših obiskovalcev.

Najstarejše živali v ZOO Ljubljana

Po slovesu Mojce so med najstarejšimi živalmi v ZOO Ljubljana slonica Ganga, ki je stara 49 let, samec rožnatega pelikana, ki jih ima 40, zlatolična gibona Liling in Liping ter šimpanz Boris, ki so stari 37 let, navadni vari, ki šteje 26 let, kalifornijski morski lev Kalle, ki je star 22 let in Jip, ki jih ima 19, prav toliko je stara tudi samica perzijskega leoparda Širin. Ris Luks je star 18 let, risa Kiril in Rožnik pa 17 let. Nubijska žirafa Rastko je dopolnil 18, Cvetko pa 17 let. Azijska levinja Čaja a je stara 16 let.

Preberite tudi: