sreda, 21. 3. 2018

Skupaj Za lepšo Ljubljano

V Ljubljani tudi letos pripravljamo tradicionalno spomladansko čistilno akcijo Za lepšo Ljubljano. Med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje, pripravljamo številne aktivnosti, s katerimi poudarjamo pomen čiste, zelene, urejene in trajnostno usmerjene Ljubljane.

 

Naj blok v Ljubljani 2017

Akcijo bomo začeli s podelitvijo naziva Naj blok v Ljubljani, s katerim stanovalce večstanovanjskih stavb spodbujamo, da po svojih najboljših močeh pripomorejo k temu, da je njihov blok odraz čistega, urejenega in okolju prijaznega sobivanja.
Naj blok leta 2017 bomo razglasili v četrtek, 22. marca 2018, ob 17. uri, zmagovalni blok pa bo prejel plaketo, zastavo, 20 sadik vrtnice Ljubljana in ugodnejšo ponudbo elektrike za skupne prostore, ki so jo pripravili v Energetiki Ljubljana.

4. CS Bezigrad Smoletovapredlog 1

Letošnji svetovni dan voda nosi naslov Narava za vodo

Akcija Za lepšo Ljubljano se tradicionalno začne na svetovni dan voda, ki ga je razglasila Generalna skupščina OZN. Letos je v ospredju zavedanje, da se odgovori na izzive, s katerimi se srečujemo na področju voda, skrivajo v naravi. O naklonjenosti vodi in naravi bomo skupaj z meščani spregovorili v soboto, 24. marca, ob 10. uri v vodarni Kleče. Pod sloganom Narava za vodo želimo širiti zavedanje, da je pitna voda skupna odgovornost vseh in da lahko z majhnimi spremembami svojega vedenja v smeri zelenih, okolju prijaznih praks naredimo veliko dobrega za kakovost pitne in podzemne vode. Udeleženci druženja bodo s pomočjo modela spoznali osnovne fizikalne pojave v vodonosnih plasteh, povezavo med površinsko in podzemno vodo ter vpliv črpanja in človekovega delovanja na kakovost podzemne vode. Zaradi lažje organizacije dogodka udeležence prosimo za prijavo na e-naslov voka@vo-ka.si ali med 8. in 14. uro na telefonsko številko 01 5808 401, in sicer do petka, 23. marca, do 12. ure.

Gozdne urice z Malo ulico

Javni zavod Mala ulica v okviru akcije predstavlja Gozdne urice, sobotne gozdne sprehode, namenjene učencem od 1. do 5. razreda, ki bodo prvič potekale v soboto, 24. marca. Otroci se bodo vsako soboto po različnih poteh povzpeli na Rožnik, kjer bodo na zabaven način spoznavali gozd in ustvarjali iz gozdnih materialov. Zbirno mesto bo pri Hrošču Rogaču, urice bodo potekale od 9.30 do 12.30 ure, program pa bodo sproti prilagajali vremenskim razmeram.

Ura za Zemljo

V soboto, 24. marca, se bomo že sedmo leto zapored pridružili mednarodni okoljski pobudi Ura za Zemljo, v okviru katere bomo med 20.30 in 21.30 uro zatemnili zunanje osvetljave nekaterih stavb Mestne občine Ljubljana, javnih podjetij in zavodov ter zunanjo osvetlitev Ljubljanskega gradu, Plečnikovih arkad na centralni tržnici ter Plečnikovih propilejev na Žalah.

Dan za spremembe

Javni zavod Mladi zmaji se bo v okviru akcije Za lepšo Ljubljano pridružil 9. vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki jo vsako leto v začetku aprila organizira Slovenska filantropija.
Mladi zmaji bodo z akcijo Povezujemo v barvah prispevali k trdnejši in bolj povezani skupnosti naselja BS3. Na večnamenskem športnem igrišču v bližini Četrtnega mladinskega centra Bežigrad - Mladinca, bodo v soboto, 7. aprila, med 15. in 18. uro slikali na leseno pregrado, ki obdaja malo nogometno igrišče in je trenutno popisana z nestrpno nastrojenimi sporočili. Pregrado bodo preurediti tako, da bo mimoidoče osveščala o pomembnosti okoljevarstva, medkulturnega dialoga, sodelovanja, solidarnosti in strpnosti. Pri tem jim bodo poleg domačih pomagali še prostovoljci iz Španije, Kenije, Venezuele in Nemčije. Skupaj bodo pokazali, da nestrpnost in sovražni govor v naselju nista zaželena, hkrati pa se bodo lahko preizkusili v zanimivih dvoriščnih igrah, značilnih za vsako od sodelujočih držav, ter okusili preproste jedi, ki jih bodo pripravili prostovoljci v sodelovanju z mladostniki, ki obiskujejo mladinske centre Mladih zmajev. Osnovni namen akcije je povezati prebivalce lokalne skupnosti in skozi igro, hrano in umetnost predstaviti raznolikost kultur, ki so del te skupnosti. Že v četrtek, 5. aprila, pa bodo v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Bežigrad organizirali še čistilno akcijo in tako poskrbeli za čistejši okoliš naselja.

Pomagajmo čebelici v mestu

V sklopu akcije Za lepšo Ljubljano bomo nadaljevali tudi s projektom Pomagajmo čebelici: ocvetličimo mesto, s katerim spodbujamo prebivalce, da na svojih balkonih sadijo medovite rastline, ki nudijo čebelam pašo v času, ko te primanjkuje.
Čebele bodo v središču pozornosti predvsem med 7. in 21. aprilom, ko bodo potekali dnevi odprtih vrat pri urbanih čebelarjih v Ljubljani, v okviru Čebelje poti pa pripravljajo različna vodenja.

ce pase kam

Od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin z aktivnim vključevanjem prebivalcev

Skupaj s člani Slovenskega geocaching kluba, društva iskalcev geozakladov, bomo izpeljali prostovoljno akcijo polepšanja Zbirnega centra Povšetova, v katerem bomo uredili prostor za oddajo invazivnih tujerodnih rastlin za potrebe evropskega projekta APPLAUSE. Prostovoljci bodo prostor temeljito počistili, ga opremili v skladu z načeli krožnega gospodarstva ter ozelenili.

V okviru akcije Za lepšo Ljubljano in projekta APPLAUSE pripravljamo še razstavo Neizkoriščeni potenciali invazivnih tujerodnih rastlin, ki bo od 11. aprila naprej na ogled v Steklenem atriju Mestne hiše. Na njej bomo predstavili naše dosedanje aktivnosti na področju predelave invazivnih tujerodnih rastlin in omenjeni projekt, ki naslavlja nerešena vprašanja glede ravnanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami v smislu pristopa »nič odpadkov« in krožnega gospodarstva ter temelji na izobraževanju in sodelovanju s prebivalci Ljubljane.

Promocija kolesarjenja

V Ljubljani z različnimi ukrepi spodbujamo razvoj mestnega kolesarjenja kot enega najbolj učinkovitih in do okolja ter družbe prijaznih načinov mobilnosti. Spomnimo, lani smo se zaradi številnih izboljšav na tem področju uvrstili na visoko 8. mesto na lestvici kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu (Copenhagenize Bicycle Friendly Cities Index 2017). V okviru letošnje akcije Za lepšo Ljubljano pa bomo v podporo tem prizadevanjem obeležili še vključitev v mrežo Mesta za kolesarje (Cities for Cyclists). V četrtek, 19. aprila, pripravljamo kolesarsko obarvane dogodke, s katerimi bomo še poudarili našo trajnostno zavezo, da postanemo kolesarjem še bolj prijazno mesto.

Kampanja Človek, čuvaj svoje mesto osredotočena na pomen pobiranja pasjih iztrebkov

Pomlad je pravi čas za nadaljevanje aktivnosti družbeno odgovorne kampanje Človek, čuvaj svoje mesto. V sklopu akcije v središče postavljamo ozaveščanje meščanov o pomembnosti pobiranja pasjih iztrebkov. Osrednji dogodek pripravljamo ob zaključku aktivnosti Za lepšo Ljubljano, v soboto, 21. aprila, v parku Tivoli, kjer bomo na zanimiv način pokazali posledice puščanja pasjih iztrebkov v okolju. Akciji se bodo z deljenjem vrečk za pasje iztrebke pridružili mestni inšpektorji in člani terenske ekipe Mladih zmajev, Ulični zmaji, ki so ambasadorji akcije Človek, čuvaj svoje mesto.
Na terenu sicer opažamo, da ima večina sprehajalcev vrečke za pasje iztrebke pri sebi in da se število lastnikov psov, ki jih uporabljajo, povečuje. Žal pa so med njimi še vedno nevestni lastniki, ki za svojim ljubljenčkom iztrebkov ne poberejo.

Lastnike psov ob tem vabimo še na delavnico aktivnega in kakovostnega preživljanja časa s psom, ki bo v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib potekala 17. in 19. aprila. Njen osnovni namen je vzpostaviti sodelovanje z obiskovalci, ki park obiščejo s psi. Udeležencem bodo med drugim pokazali, kako zaposliti psa na naraven način, hkrati pa upoštevati tako druge obiskovalce kot pravila, ki veljajo v parku.

180215 sodelovanje med redarji in policijo nrovan 025

Za zaključek tradicionalno čiščenje Ljubljanice

Turizem Ljubljana v sodelovanju z Društvom za podvodne aktivnosti Vivera v soboto, 21. aprila, ob zaključku akcije Za lepšo Ljubljano pripravlja tradicionalno čiščenje Ljubljanice od Špice do Zmajskega mostu. Akcija, ki je ob ekološkem poslanstvu postala priljubljena turistična prireditev, bo letos potekala že 27. leto zapored. V njej bodo sodelovali potapljači, člani društva Vivera in drugih potapljaških društev Slovenske potapljaške zveze ter tudi člani drugih društev – okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji, reševalci … Na bregovih Ljubljanice v središču mesta bo ob tem potekal tudi kulturni program, v zahvalo za skrb za čisto okolje pa bodo mimoidočim delili medovite dišavnice.

Čistilne akcije

V okviru akcije Za lepšo Ljubljano bodo potekale tudi številne akcije spomladanskega čiščenja okolja. Organizirajo jih tako četrtne skupnosti, turistična in druga društva, ki delujejo v Ljubljani, med katerimi je tudi Društvo zelenih nadzornikov, katerega člani in podporniki bodo v soboto, 7. aprila, čistili park Tivoli.

Akcije pripravljajo tudi posamezniki ter skupine meščank in meščanov, pridružili se jim bomo tudi sodelavke in sodelavci tako mestne uprave kot ljubljanskih javnih podjetij in zavodov, ki bodo čistili okolico stavb in drugih objektov v njihovem upravljanju.
V čistilnih akcijah po četrtnih skupnostih bodo sodelovali tudi mlajši posamezniki, ki so v preteklosti poškodovali urbano opremo, in sicer kot vzgojni ukrep namesto ovadb, kar je bilo dogovorjeno z njimi in njihovimi starši.

Snaga bo v času akcije zagotavljala stalno dežurno ekipo s tovornjaki in delavci, ki bodo delovali na poziv udeležencev čistilnih akcij. Organizatorji bodo vrečke in rokavice za enkratno uporabo lahko prevzeli na sedežu podjetja Snaga, kjer se bodo dogovorili tudi za odvoz zbranih odpadkov. 

Na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet bodo v tem času okrepili čiščenje in urejanje mesta in njegovih zelenih površin, odstranjevali bodo grafite ter odpravljali poškodbe po zimski službi.

170422 cistilna akcija Za lepso Ljubljano nrovan 003

Skupaj lahko poskrbimo, da bo naše mesto zasijalo v vsej svoji lepoti, zato se pridružite akciji Za lepšo Ljubljano tudi vi!