torek, 5. 2. 2019

Župan Zoran Janković je obiskal Beograd in Novi Sad

Župan Zoran Janković se je z delegacijo v ponedeljek in torek, 4. in 5. februarja 2019, mudil na obisku v Novem Sadu in Beogradu.

novi sad

V Novem Sadu se je srečal s tamkajšnjim županom Milošem Vučevićem. Čestital mu je za prejem dveh prestižnih evropskih naslovov, ki ju je prejel Novi Sad. Letos je to mesto Mladinska prestolnica Evrope, leta 2021 pa bo še Evropska prestolnica kulture.
Župana sta med drugim govorila tudi o približevanju Srbije Evropski uniji, o gospodarskem sodelovanju med državama in mestoma ter o nadaljnjem razvijanju odnosov na področju kulture. Zavzela sta se za nadaljevanje dobrih odnosov med Ljubljano in Novim Sadom.

V Beogradu sta župana sprejela predsednik Republike Srbije Alеksandar Vučić ter župan Beograda Zoran Radojičić.

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić in župan Zoran Janković sta izpostavila dobre odnose med Ljubljano in Beogradom. Predsednik je poudaril pomen Ljubljane za Srbijo, saj se lahko njihova mesta od nas veliko naučijo in prevzamejo naše projekte. Župan Zoran Janković je dejal, da smo v Ljubljani pripravljeni deliti naše dobre prakse in znanje, na podlagi katerih smo prejeli tudi prestižni naziv Zelena prestolnica Evrope 2016, za katerega se bo potegoval tudi Beograd. Ob tem je Srbiji zaželel čim prejšnji vstop v Evropsko unijo.

župan Beograda

Župana je nato sprejel še župan Beograda Zoran Radojičić, ki je poudaril pomen sodelovanja obeh mest. Govorila sta o nadgradnji sodelovanja med mestoma ter o prenosu naših dobrih praks v Beograd. Župan Radojičić je ob tem izrazil zadovoljstvo nad obiskom župana in sodelavcev, saj je Ljubljana po njegovih besedah dosegla številne cilje, katere si želi kot župan Beograda doseči tudi sam. V tem okviru so govorili predvsem o zagotavljanju učinkovitega javnega prevoza, ravnanju z odpadki ter sistemu izposoje električnih vozil, ki smo ga uspešno uvedli v Ljubljani. Pozornost sta namenila tudi nazivu Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016, saj bo letos tudi Beograd stopil v tekmo za ta prestižni naslov.

odprtje razstave
Župan se je v okviru obiska Beograda udeležil tudi odprtja razstave najboljših projektov Sava Mala.