petek, 12. 6. 2009

Župančičeve nagrade 2009

Župan Zoran Janković je v četrtek, 11. junija, v Mestnem muzeju izročil že 44. Župančičeve nagrade, ki jih Mestna občina Ljubljana vsako leto podeljuje za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture. Letošnji dobitniki so Jelka Reichman, Branko Završan, Andrej Rozman Roza in Miklavž Komelj.

Ustvarjalci so z nagrado še posebej počaščeni, ker nagrade podeljuje strokovna komisija uglednih slovenskih umetnikov in humanistov: akademik prof. dr. Matjaž Kmecl (predsednik), prof. Meta Hočevar, prof. Aldo Kumar, prof. Ranko Novak, Metod Pevec in Vojko Vidmar.

Nagrado za življenjsko delo je prejela priljubljena in med poznavalci cenjena akademska slikarka in ilustratorka Jelka Reichman za obsežen opus knjižnih ilustracij za otroke, ki so pravkar dobile tudi trajno spomeniško obeležje v umetničini poslikavi pročelja nove Pediatrične klinike, medtem ko se pod njenim čopičem še naprej rojevajo sončne pokrajine otroških iger, očarljivih živalskih prijateljev in rajskih cvetlic.

 


Dramski igralec Branko Završan je dobil Župančičevo nagrado za ustvarjanje zadnjih dveh let, v katerih je z glasbeno-gledališkima projektoma Senca tvojga psa in Solistika ter monodramo Sahib, impresije iz depresije izkazal svojo umetniško zrelost in suverenost v vseh uprizoritvenih vlogah: kot prevajalec, prepesnjevalec, scenarist, režiser in igralec.


Dramatik, igralec in pesnik Andrej Rozman Roza je dobitnik Župančičeve nagrade za ustvarjanje zadnjih dveh let kot nepogrešljiva ljubljanska ulično-gledališka ikona, komedijant, ki vnaša v klasične gledališke in literarne oblike povsem osebno klovnovsko poetiko, ki snema življenjske maske in posebej duhovito nagovarja otroke.


Pesnik Miklavž Komelj je prejel Župančičevo nagrado za ustvarjanje zadnjih dveh let, ko je izšla njegova četrta pesniška zbirka Nenaslovljiva imena, v kateri umetnik z visoko etično držo, zaznamovano s subtilnim odkrivanjem neznanih območij bivanja, izzove tako krhko ranljivost pesniške govorice, da s suvereno močjo orje prostore ustvarjalne svobode sebi in svetu.