sreda, 25. 11. 2020

Ljubljanska čebelja družina se širi

Čebelja pot Mestne občine Ljubljana je od novembra 2020 dalje bogatejša še za enega člana. Tako danes za čebelarstvo in čebele na Čebelji poti skrbi več kot 40 čebelarjev, kulturnih, izobraževalnih in zdravstvenih organizacij, podjetij, nevladnih organizacij, pa tudi posameznikov.

Čebelja pot

Čebeljo pot smo odprli leta 2016 kot eno od aktivnosti v okviru projekta Zelena prestolnica Evrope. Danes je Čebelja pot poleg mreže različnih organizacij in posameznikov, ki skrbijo za razvoj čebelarstva v Ljubljani, in fizične poti, ki povezuje mesto in podeželje v celoto, tudi izobraževalni program, namenjen ozaveščanju o pomenu čebel. Je think-tank (možganski trust) in inkubator za razvoj novih podjetniških idej na področju čebelarstva ter novih čebeljih pridelkov in storitev. Je gibanje, ki povezuje vse zainteresirane, ki želijo ohranjati visoko okoljsko ozaveščenost, ohranjanje čebel na urbanih območjih in nadaljnji razvoj mestnega čebelarstva v Ljubljani.

Nov Čebelji travnik podjetja AquafilSLO

Podjetje AquafilSLO d.o.o. na Letališki cesti 15 v Ljubljani od začetka junija 2020 gosti dve čebelji družini, katerima so v okviru svojega tovarniškega kompleksa namenil kar največjo, skoraj 5000 m2 veliko, nepozidano travnato površino. Čebelji travnik bo postal tudi učna točka o pomenu čebel in medovitih rastlin, namenjena zaposlenim in poslovnim partnerjem.

4mala
Po oceni pionirja ljubljanskega urbanega čebelarstva, Franca Petrovčiča, ki skrbi za čebele v AquafilSLO, so njihove čebele letos dale nadpovprečno dober pridelek. Foto vir: AquafilSLO

 

Pri projektu so se povezali z Oddelkom za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana, z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani in s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Botanični vrt je izdelal načrt medovitega vrta, zasajenega z avtohtonimi medovitimi rastlinami, ki čebelam nudijo pašo večji del leta. Za parkovne klopce in stojišče za panje pa so izbrali modularno rešitev iz betona in masivnega lesa, ki so jo zasnovali študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani v okviru projekta Urbana čebelja domovanja, in ki smo ga javnosti predstavili v sklopu Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016.

Konec julija 2020 so v AquafilSLO že točili prvi med. Po oceni pionirja ljubljanskega urbanega čebelarstva, Franca Petrovčiča, ki skrbi za čebele v AquafilSLO, imajo njihove čebele v okolici na voljo veliko raznolike paše in so letos dale nadpovprečno dober pridelek.

Preberite tudi: