Zelena prestolnica Evrope 2016

Zelena oaza v J in JV Evropi

Zelena prestolnica Evrope je pobuda Evropske komisije. Cilj te pobude je izreči priznanje in nagraditi lokalna prizadevanja za izboljšanje okolja, gospodarstva in kakovosti življenja v mestih.  

Pot do nagrade

Ideja o podelitvi nagrade zelena prestolnica Evrope je nastala leta 2006 v Talinu in je rezultat pobude, ki jo je sprožilo Združenje estonskih mest ter petnajst evropskih mest, vključno z Ljubljano. 

Nagrado prejme mesto, ki:

 1. dosega visoke okoljevarstvene standarde,
 2. postavlja visoke cilje za nadaljnje okoljsko izboljšanje in trajnostni razvoj,
 3. lahko služi kot zgled ostalim mestom.

140624 ZelenaPrestolnica UrsulaBach 03

Skupina dvanajstih neodvisnih okoljskih strokovnjakov vsako leto oceni kandidature mest na dvanajstih področjih:

 1. podnebne spremembe: blaženja in prilagajanje,
 2. lokalni promet,
 3. zelena urbana območja, ki vključujejo trajnostno rabo tal,
 4. narava in biotska raznovrstnost,
 5. kakovost lokalnega zunanjega zraka,
 6. kakovost zvočnega okolja,
 7. ravnanje z odpadki,
 8. poraba vode,
 9. ravnanje z odpadno vodo,
 10. ekoinovacije in trajnostno zaposlovanje,
 11. energetska učinkovitost,
 12. celostno upravljanje z okoljem.

Veliko zanimanje in konkurenca med mesti

Mesta, ki se uvrstijo v finalni izbor, se nato predstavijo žiriji, ki jo sestavljajo člani Evropske komisije, Evropskega parlamenta, Odbora regij, Evropske okoljske agencije, Lokalnih vlad za trajnostni razvoj (ICLEI), Združenje županov (Covenant of Mayors Office) in Evropske okoljevarstvene pisarne (European Environmental Bureau).

Leta 2014, ko je Ljubljana prejela laskavi naziv, so bila v finalnem izboru še mesta Essen (Nemčija), Nijmegen (Nizozemska), Oslo (Norveška) in Umeå (Švedska). Prejeto priznanje ima za Ljubljano velik pomen, saj smo se z njim umestili na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, močno okrepili prepoznavnost Ljubljane ter nadgradili blagovno znamko mesta.

Do sedaj so nagrado prejeli Stockholm (Švedska), Hamburg (Nemčija), Vitoria-Gasteiz (Španija), Nantes (Francija), Kopenhagen (Danska), Bristol (Velika Britanija), Ljubljana (Slovenija), Essen (Nemčija), Nijmegen (Nizozemska), Oslo (Norveška).

Aktivnosti v zelenem letu

V informacijski točki Točka.Zate., umeščeni v lesena paviljona podjetja Riko,  ki smo ju v letu 2016 postavili pred Mestno hišo, so informatorji obiskovalce vsak dan seznanjali s podatki o Ljubljani in njenih trajnostnih ukrepih. Hkrati smo vsem obiskovalcem nudili brezplačen program, ki smo ga razdelili na dvanajst tematskih mesecev. Skupaj z več kot 300 deležniki smo v informacijski točki, ki jo je obiskalo približno 34 tisoč ljudi, pripravili več kot 600 brezplačnih dogodkov.

Tematski meseci

 • januar: PAMETNO RAVNANJE Z ODPADKI
 • februar: LOKALNA SAMOOSKRBA
 • marec: ODGOVORNO RAVNANJE Z VODO
 • april: KAKOVOST ZVOČNEGA OKOLJA
 • maj: ZELENE POVRŠINE
 • junij: ENERGETSKA UČINKOVITOST
 • julij: BIOTSKA RAZNOVRSTNOST IN ČEBELE
 • avgust: TRAJNOSTNI TURIZEM
 • september: TRAJNOSTNA MOBILNOST IN SKRB ZA KAKOVOST ZRAKA
 • oktober: LES – NEPRECENLJIVI DAR NARAVE
 • november: PRILAGAJANJE PODNEBNIM SPREMEMBAM
 • december: EKOINOVACIJE, ZELENA DELOVNA MESTA TER TRAJNOSTNO LOKALNO UPRAVLJANJE

Pri pripravi celoletnega programa so sodelovali številni partnerji (Riko, BTC, Botanični vrt …), od četrtnih skupnosti,  javnih zavodov in podjetij, ki delujejo pod okriljem Mestne občine Ljubljana, seveda tudi šole in vrtci, do nevladnih organizacij, srednjih šol, fakultet, muzejev,zasebnih podjetij, posameznikov,  …

 

Največ obiskovalcev smo v naše mesto privabili marca, ko smo v Ljubljani s celodnevnim dogajanjem, ki je vrhunec doživelo na slovesni otvoritvi v Stožicah, tudi uradno obeležili zeleno leto. Slavnostni govorniki so bili predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella, evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc ter župan Zoran Janković. Otvoritveno slovesnost je v živo prenašala Televizija Slovenija na svojem drugem programu. Več o dogodku preberite tukaj.

Po koncu zelenega leta smo izdali tematski časopis Ljubljana. Zate., v kateri je zajeto poročilo projekta zelena prestolnica Evrope 2016. Brezplačno so jo prejela vsa gospodinjstva na območju Mestne občine Ljubljana. 

V poročilu so strnjeni vtisi sodelujočih v projektu, z županom Zoranom Jankovićem in podžupanjo Tjašo Ficko na čelu. Svoj pogled na zeleno Ljubljano je podala tudi Nada Tarman, ena izmed 24 ambasadorjev zelene prestolnice, ki je, kot sama pravi, »že skoraj stoletje zaljubljena v svojo Ljubljano«, ter številni drugi sodelujoči v projektu, ki je Ljubljano postavil na evropski zemljevid mest, ki odločno sledijo zeleni viziji in aktivno uresničujejo projekte za večjo kakovost življenja.

predstavitev trajnostnih resitev za vsakdanje bolj zeleno zivljenje Doris Kordic 8 of 25

Vsaka izmed sedemnajstih četrtnih skupnosti je imela tri tedne v letu prav posebno nalogo, da je kot ambasadorka Zelene prestolnice Evrope 2016 v svojem okraju pripravila vrsto zelenih aktivnosti in dogodkov - skupaj več kot 220. Preberite več s klikom na posamezno ČS.

Detektiv in zmaj gledalisce LPP v mestu za otroke Doris Kordic

Izvedli smo preko 1500 dogodkov za otroke vrtcev in šol, meščane in obiskovalce. Večina dogodkov je bil brezplačnih. Tudi javna podjetja so sodelovala pri programu. Na fotografiji predstava Detektiv in zmaj, v organizaciji LPP. 

Tocka. Zate. je celo leto privaljala domace in tuje obiskovalce Foto Doris Kordic 5

Zelena stena na Tocki.Zate. Foto Doris Kordic 7

Točka. Zate. je v pomladnih mesecih ozelenela. S Točko.Zate. smo osvojili prestižno nagrado Conventa Best Event Award 2016 v kategoriji komunikacije podjetij s porabniki. Po izteku projekta smo paviljona preselili v Podutik, kjer sta namenjena spodbujanju kolesarjenja.

Interaktivna instalacija je na 26. Slovenskem oglasevalskem festivalu prejela veliko nagrado v skupini neposredno komuniciranje. Foto Doris Kordic

V želji, da bi Ljubljana zares intenzivno doživela svoje mesto kot zeleno prestolnico, smo pripravili posebno instalacijo. Z začetkom zelenega leta smo tako pred Mestno hišo postavili veliko srce. Instalacija je s posebnim stetoskopom omogočala snemanje srčnega utripa in se po ritmu utripa obarvala zeleno. Izmerili smo skoraj 1.000 srčnih utripov, iz katerih smo nato posneli najbolj srčno himno. Ljubljančanke, Ljubljančani in obiskovalci so tako postali del skupne zelene zgodbe.

Mojmir Sepe

V program zelenega leta smo v okviru komunikacijske kampanje vključili še 24 posameznih ambasadorjev Zelene prestolnice Evrope. Izbrali smo jih na natečaju med sodelavkami in sodelavci Mestne občine Ljubljana, med znanimi Ljubljančani in Ljubljančankami ter med meščankami in meščani, ki so nas prepričali s svojim pogledom na zeleno Ljubljano. Na fotografiji naš ambasador in častni meščan Mojmir Sepe.

Foto Nebojsa Tejic 1

Otrosko himno smo poslusali tudi na Evropskem zelenem tednu Foto Doris Kordic

Otroci razlicnih vrtcev so vsak mesec obiskovali Tocko.Zate. in tako izvedeli veliko novega Foto Doris Kordic 6

 Zeleno leto je zaznamovala himna učencev OŠ Poljane »Ljubljana.Zate.«, ki je bila izbrana na natečaju med ljubljanskimi osnovnimi šolami. Družbo ob prepevanju je velikokrat delala tudi zmajčica Flora, uradna maskota projekta. 

Poglejte si kratke filme, ki prikazujejo osrednje aktivnosti zelenega leta.