torek, 18. 4. 2023

15. festival Sonica

V sredo, 19. aprila 2023, se bo na mostovih Ljubljanice pričel 15. mednarodni festival eksperimentalne elektronske glasbe in zvočne umetnosti Sonica, ki bo do sobote, 22. aprila 2023, potekal na različnih lokacijah po Ljubljani. Festival v središče postavlja izvajalce iz neevropskih glasbenih tradicij, Afrike in Latinske Amerike.

Osrednja tema Translocal Underground 

Osrednja tema festivala, Translocal Underground, namiguje na kompleksno mrežo estetskih tangent in nadgeografskih povezav, ki definirajo sodobno lokalno zaznamovano, vendar globalno usmerjeno glasbeno produkcijo. 

V središču letošnjega festivala so glasbene izvajalke in izvajalci, ki izhajajo iz neevropskih glasbenih tradicij, predvsem iz Afrike in Latinske Amerike. Namen festivala je slovenski javnosti predstaviti prerez presežne elektronske kreativnosti, ki obstaja onstran zahodnega sveta.

Letošnji festival prinaša štiri konceptualno zaokrožene večere: koncertni večer v Kinu Šiška z vizionarko avantgardnega popa Lucrecio Dalt, večer premier v Cukrarni s francoskim virtuozom ambientalne glasbe Aho Ssanom, klubski večer v Channel Zeru v AKC Metelkova mesto s kolumbijsko didžejko Bitter Babe in zaključek festivala v Gala Hali v AKC Metelkova mesto z ugandsko-britanskim tolkalskim techno kolektivom Nihloxica in egipčanskim didžejem ABADIR-jem.

Uvodni dogodek Zvenenje mostov Ljubljanice Andreasa Trobollowitscha

Uvodni dogodek, performans Zvenenje mostov Ljubljanice x Santa Melodica Ensemble avstrijskega zvočnega umetnika Andreasa Trobollowitscha, bo na mostovih Ljubljanice potekal 19., 20. in 21. aprila ob 13. in 14. uri.

Ansambel Santa Melodica je zvočni performans in javna intervencija za več izvajalcev, melodike, kabelske cevi in balone. Med igranjem vsak izvajalec z določeno hitrostjo niha s svojim instrumentom. Skupaj ustvarijo učinek arpeggia, ki se zaradi sprememb hitrosti nenehno spreminja, s čimer se izvajalci spremenijo v nenehno spreminjajoči se kinetični organizem.

Več o festivalu in podrobnejši program najdete tukaj

Preberite tudi: