četrtek, 3. 10. 2019

Festival uporabe invazivnih tujerodnih rastlin

V okviru projekta Applause pripravljamo 2. festival uporabe invazivnih tujerodnih rastlin, ki bo v sredo, 9. oktobra 2019, med 9. in 18. uro na Stritarjevi ulici.

Ali veste, da lahko iz invazivnih tujerodnih rastlin lahko naredimo papir, barvila, pripravke proti vrtnim škodljivcem in še marsikaj.

foto
Pripravljamo pester program, od delavnic za otroke in odrasle do predavanj o invazivnih rastlinah, program pa bomo zaključili z razglasitvijo zmagovalca kulinraičnega natečaja za najboljšo inovativno jed iz topinamburja in štrbonclja.

foto
Na lanskem festivali smo med drugim predstavili tudi izdelavo papirja iz invazivnih rastlin

Projekt Applause 

 

Projekt Applause, od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin z aktivnim vključevanjem prebivalcev, naslavlja nerešena vprašanja glede ravnanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami v smislu zero-waste pristopa in krožnega gospodarstva. Odstranjene invazivne tujerodne rastline pri nas trenutno kompostiramo ali sežigamo, s pilotnim projektom predelave v papir na polindustrijskem nivoju pa smo v Ljubljani že dokazali, da jih je mogoče uporabiti tudi v druge namene.

Predlagani sistem ravnanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami temelji na izobraževanju in sodelovanju s prebivalci Ljubljane ter treh principih delovanja:

  • »Naredi sam«
  • »Predelaj z nami«
  • »Oddaj v zbirnem centru«

Zakaj projekt Applause?

Eden od ciljev projekta je meščankam in meščanom Ljubljane olajšati samostojno prepoznavanje invazivnih tujerodnih rastlin in tega, kako jih ustrezno odstraniti in predelati v koristne izdelke. Če tega ne želijo narediti sami, se bodo lahko oglasili v centru ponovne uporabe, kjer jih bomo skupaj predelali na delavnicah, lahko pa jih bodo zgolj oddali v zbirnem centru, kjer jih bomo partnerji v projektu predelali v koristne izdelke in prodali.

Preberite tudi: