sreda, 23. 4. 2025

Dan brez zavržene hrane

Zavržena hrana je ena največjih okoljskih težav sodobnega časa, saj ne pomeni le izgube dragocenih virov, temveč tudi dodatno obremenjuje okolje. V Mestni občini Ljubljana si z različnimi pobudami in projekti prizadevamo za trajnostno rabo naravnih virov in zmanjševanje količin odpadne hrane. Pridružujemo se tudi obeleževanju 24. aprila, dneva brez zavržene hrane.

Naše aktivnosti temeljijo na spodbujanju ekološke pridelave, odgovornem ravnanju s hrano ter podpiranju lokalne samooskrbe.

Spodbujanje ekološkega vrtnarjenja na vrtičkarskih območjih

Prebivalcem omogočamo pridelavo lastne hrane na ekološki način, s čimer zmanjšujemo potrebo po množičnih nakupih in posledično tudi količino zavržene hrane. Na vrtičkih spodbujamo krožno rabo virov – od kompostiranja do ponovne uporabe rastlinskih ostankov – ter krepimo lokalno samooskrbo.

Kompostiranje in ponovna uporaba rastlinskih ostankov

Na vrtiščih redno ozaveščamo o pomenu kompostiranja, saj so organski odpadki dragocen vir za izboljšanje kakovosti prsti in povečanje rodovitnosti, ne pa zavržena hrana.

Izobraževalne delavnice za pilotne šole (projekt CoFarm4Cities)

V okviru evropskega projekta CoFarm4Cities organiziramo delavnice, ki mladim približajo pomen urbanih vrtičkov in ekološkega kmetovanja. Učenci osmih pilotnih šol skupaj z mentorji spoznavajo trajnostne prakse pridelave hrane ter se učijo, kako lahko prispevajo k večji lokalni samooskrbi. S tem spodbujamo odgovorno ravnanje z viri, medvrstniško sodelovanje in ozaveščamo o trajnostnem življenjskem slogu že od najmlajših let dalje.

Javni sadovnjaki kot vir lokalne hrane za meščane

Na različnih lokacijah po mestu smo zasadili javne sadovnjake, ki bodo v prihodnjih letih meščanom ponujali brezplačno sadje. S tem spodbujamo odgovorno rabo lokalnih virov in preprečujemo nastanek zavržkov.

Povezovanje kmetov in potrošnikov

Z dogodki in iniciativami podpiramo neposredno prodajo lokalnih pridelkov, kar pripomore k zmanjševanju količine hrane, ki ostane neprodana in bi sicer lahko bila zavržena.

Podpora lokalnim kmetijam za trajnostno pridelavo

Sodelujemo z lokalnimi kmetijami pri vzpostavitvi dolgoročnih partnerstev, ki omogočajo boljše načrtovanje pridelave in s tem manj presežkov ter zavržkov.

Ohranjanje kmetijskih zemljišč za trajnostno pridelavo hrane

Sodelujemo v programih za zaščito kmetijskih zemljišč, kar dolgoročno omogoča večjo lokalno samooskrbo in zmanjšuje potrebo po uvozu ter s tem povezanimi izgubami hrane.

Trajnostne spremembe lahko dosežemo le s skupnimi prizadevanji 

Z našimi aktivnostmi želimo prispevati k bolj odgovornemu ravnanju s hrano in zmanjšanju zavržkov, saj verjamemo, da lahko le s skupnimi prizadevanji dosežemo trajnostne spremembe.

Vsak korak šteje!