torek, 23. 11. 2021

December 2021 v Ljubljani

Praznični december v Ljubljani se začenja v petek, 26. novembra, s prižigom prazničnih luči. Letos k okrasitvi »zelenih dreves« vabimo tudi meščane in obiskovalce. Praznično dogajanje bomo sproti prilagajali razmeram.

Poleg osvetlitve bodo na ogled še tradicionalne jaslice iz slame na Gallusovem nabrežju, okrasitev parka Zvezda z lampijoni ljubljanskih osnovnošolcev in 79 »zelenih dreves« na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici, ki jih bodo okrasili meščani in obiskovalci.

Prižgali bomo novoletno osvetlitev

50 km prazničnih luči bomo tradicionalno prižgali v petek pred prvo adventno nedeljo, torej 26. novembra Prireditve ob prižigu tudi letos ne bo. Ljubljana se bo za mesec in pol odela v praznično preobleko, saj bodo luči gorele do 16. januarja 2022.

Vsemoč – moč vseh

Osrednja tema okrasitve, ki jo je zasnoval Urban Modic, je pomembnost skupine in sožitja; okrasitev zato nosi naslov Vsemoč – moč vseh. Aktualni koncept sestavlja približno 850 skulptur in likov. Novost so pretežno predelani in ponovno uporabljeni upokojeni elementi mestne razsvetljave. Jedro okrasitve bo tristrana piramida nad Prešernovim trgom, na katero se navezujejo zgodbe preostalih ulic in trgov. Na novo bo okrašena tudi pot od Vodnikovega trga, Poljanske ceste in Prekmurskega trga proti Cukrarni. Drevesa na obrežjih Ljubljanice bodo povezana s svetlobno mrežo – z dolgo svetlobno verižico.

Praznične hišice odpirajo vrata 

hiške z darilnim programom na Bregu

V petek, 26. novembra, bodo ob 10. uri svoja vrata odprle tudi hišice z darilnim programom in gostinsko ponudbo.

Na Bregu in Petkovškovem nabrežju stoji 16 hišic z darilnim programom, postavili smo tudi že 21 hišic z gostinsko ponudbo, in sicer na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu in Gallusovem nabrežju. Letos predstavljamo dve novi lokaciji - na Stritarjevi ulici ter na križišču Kongresnega trga in Wolfove ceste.

Skrbimo za varnost

Pri tem bo posebna pozornost posvečena varnosti obiskovalcev, saj se vsi zavedamo resnosti situacije: prodajalci bodo dosledno preverjali izpolnjevanje pogoja PCT, spodbujali k upoštevanju varnostne razdalje in razkuževanju rok. Med hišicami je letos večja razdalja, s čimer bo lažje nadzorovali pretok obiskovalcev.
December je vedno bil in bo mesec radosti, veselja in upanja, kar je letos morda še bolj izrazito. Ljudje si druženja želijo, so premišljeni in se zavedajo odgovornosti. Ob tem jih pomirja dejstvo, da je za varnost poskrbljeno. Prav tako je varneje nakupovati ter uživati hrano in pijačo na prostem kot v zaprtih prostorih.

Zelena drevesa bomo okrasili skupaj

Posebnost letošnjega leta je povabilo meščankam in meščanom ter obiskovalcem Ljubljane, da tudi sami okrasijo božična drevesca v mestnem jedru. V luči krožnega gospodarstva bodo to “zelena drevesa”, božična drevesa, ki jih bomo po praznikih vrnili v naravo:

  • na Wolfovi ulici bosta postavljena dva gozdička s šestimi smrečicami, skupaj torej 12 smrečic različnih velikosti;
  • na Čopovi ulici bodo postavljeni 4 gozdički s skupaj 24 smrečicami različnih velikosti;
  • na Stritarjevi ulici bodo postavljeni 4 gozdički s skupaj 24 smrečicammi različnih velikosti;
  • na Trubarjevi ulici pa bo 19 smrečic postavljenih pred posameznimi lokali.

Meščanke, meščane in obiskovalce bomo preko družbenih omrežij Mestne občine Ljubljana in Turizma Ljubljana pozvali h krašenju drevesc na Stritarjevi, Čopovi in Trubarjevi ulici.
Meščane prosimo, da okraskov za to priložnost ne kupujejo in prispevajo zgolj tiste, ki jih že imajo. Po koncu praznične okrasitve bodo lepo ohranjene okraske podarili družinam v stiski in otrokom v počitniških domovih preko humanitarnih programov ZPM Ljubljana Moste-Polje.
Pri prazničnem okraševanju Ljubljane tradicionalno pomagajo tudi ljubljanski osnovnošolci, zato bo gozdiček »zelenih dreves« na Wolfovi ulici namenjen okraskom po njihovem izboru. Okraske prispevajo učenci devetih ljubljanskih osnovnih šol. Učenci šestih ljubljanskih osnovnih šol bodo svoje okraske obešali v četrtek in petek, 25. in 26. novembra dopoldne.

Tradicionalni lampijoni v parku Zvezda

lampijoni v parku Zvezda
Okrašeni park Zvezda lani. 

Otroci so poskrbeli tudi za okrasitev parka Zvezda z lampijoni, ki so jih pod mentorstvom Andreja Erjavca pripravili učenci več kot 30 ljubljanskih osnovnih šol. Letošnjo temo so posvetili slikarju Mondrianu.
Okrasili pa bodo tudi smreko v Mestni hiši, in sicer z okraski, narejenimi iz odpadnih plastenk jogurta, ki so jih izdelali učenci OŠ Franceta Bevka.

10 okrašenih smrek

V Ljubljani bomo okrasili kar 10 smrek. Smreka, ki letos krasi Prešernov trg, je visoka 15 metrov, težka 3 tone in okrašena s približno 15 kilometri luči. Mestni občini Ljubljana jo je podaril meščan iz Murgel.
Ostale smreke bodo postavljene na istih lokacijah kot lansko leto: pred in v Mestni hiši, Stari trg, Levstikov trg, Mala ulica, Figovec, Trdinova cesta in Ljubljanski grad. Nova pa je lokacija na Trgu mladinskih delovnih brigad.

Na Gallusovem nabrežju bodo tudi letos jaslice iz slame avtorja Antona Kravanje – s figurami v naravni velikosti, prav tako bosta okrašena Jakopičevo sprehajališče in Mestna hiša.

Spoštujemo trajnostna načela 

V skladu s trajnostno naravnanostjo Ljubljane bodo ponudniki gostinstva tudi letos uporabljali trajnostno embalažo iz papirja, kartona ali lesa oziroma embalažo, ki je biološko razgradljiva. Vsak bo ponujal vsaj eno jed iz nabora Okusov Ljubljane. Tudi letos smo vse najemnike sejemskih hišk pozvali, naj se odrečejo plastičnim vrečkam in jih nadomestijo s papirnimi oziroma biorazgradljivimi nakupovalnimi vrečkami.

Z ognjemetom v novo leto

Na zadnji večer letošnjega leta bo ob polnoči mesto razsvetlil 5-minutni ekološki ognjemet z grajskega griča, katerega neto cena je 4.000 EUR.

Sredstva za okrasitev znašajo 220.000 EUR in so zagotovljena preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave.

Preberite tudi: