ponedeljek, 6. 3. 2023

Kaj je pokazala raziskava o prostituciji otrok v Sloveniji

Društvo Ključ je v četrtek, 2. marca 2023, v Mestni hiši predstavilo rezultate raziskave o zaznavanju prostitucije otrok v Sloveniji, ki jo je konec leta 2022 izvedlo med strokovnimi delavkami in delavci, ki delajo z otroki po Sloveniji.

Na društvu Ključ so v okviru raziskave pri strokovnih delavcih preverjali, ali so pri svojem delu že naleteli na osebo z izkušnjo prostitucije oziroma ali so kdaj posumili, da je bil otrok žrtev prostitucije. Vprašalnik so poslali na 900 različnih naslovov in nazaj dobili 351 izpolnjenih, največ od srednjih šol, centrov za socialno delo in nevladnih organizacij.

Drustvo Kljuc okrogla miza 2023
foto: društvo Ključ

Približno 10 % (36 oseb) anketirancev je zaznalo možnost, da se otrok ukvarja s prostitucijo. Večinoma so pojasnili, da gre za otroke med 15. in 18. letom starosti, vendar pa je tudi število tistih, ki so izbrali odgovor, da gre za otroke, mlajše od 15 let, precejšnje – kar 19 %.
Več o raziskavi in njenih rezultatih si lahko preberete tukaj

Na društvu ocenjujejo, da so bili rezultati, kljub temu, da dnevno prihajajo v stik s številnimi zgodbami in jim uporabnice in uporabniki pogosto povedo, da so se v prostituciji znašli že pred polnoletnostjo, pretresljivi.

Programe Društva Ključ - centra za boj proti trgovini z ljudmi, sofinanciramo tudi na Mestni občini Ljubljana. 

Preberite tudi: