četrtek, 14. 5. 2020

Kako ravnati, če opazite čebelji roj?

Ponovno je nastopil čas, ko rojijo čebele. Če opazite roj, pokličite na telefonsko številko 112.

Rojenje čebel je naravno razmnoževanje čebeljih družin. Pri tem se družina razdeli na dva dela. En del z novo matico ostane v panju, drugi del pa panj zapusti. Približno polovica čebel, včasih tudi več, se pridruži stari matici in si poišče novo domovanje. Roj je popoln naraven začetek nove čebelje družine, ki prinese s seboj vse, kar rabi mlada čebelja družina za svoj razvoj, razen satja, zalog hrane in zalege. To je predvsem pomembno, ker s seboj ne prinese morebitnih bolezni, katerih povzročitelji imajo zatočišče v starem satju. Ko zapusti staro družino, se delno tudi otrese varoje in zgradi novo satje.

Čebele v roju niso nevarne. Njihov edini namen je poiskati novo lokacijo za domovanje. Ker imajo medene golše napolnjene z medičino, ne morejo pičiti. Vsekakor pa je pogled nanje lahko strašljiv, saj štejejo tudi do 20.000 čebel, ki sledijo matici in skrbijo zanjo pri »selitvi«.
Pri iskanju novega bivališča se čebelji roj obesi na vejo ali pod napušč in počaka, da izvidnica pride nazaj z informacijo. Po navadi na enem mestu ostane nekje največ do ene ure, zato je potrebno informacijo čim prej sporočiti ustreznim službam.
V Mestni občini Ljubljana v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje in Gasilsko brigada Ljubljana že od leta 2016 skrbimo za ta pojav. V sodelovanju s sedmimi ljubljanskim čebelarji smo vzpostavili mrežo pobiralcev rojev, ki bo prisotna na terenu od maja do septembra, ko se roji tudi pojavljajo.

Ne ustrašite se roja, pokličite 112 in čebelarji ga bodo odstranili in novi družini priskrbeli novo domovanje!

Več informacij najdete na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.

Zanima nas vaše mnenje o čebelah

Vabimo vas k sodelovanju v spletni anketi, s katero želimo zajeti vaše mnenje in naklonjenost do čebel in drugih divjih opraševalcev, čebeljih izdelkov in čebelam prijaznega okolja v našem mestu. Vaši odgovori nam bodo pomagali ustvariti zeleno in zdravo okolje, kjer lahko čebele in ljudje sobivamo drug ob drugem.

Anketa je objavljena tukaj, izpolnite jo lahko do 20. maja 2020. Sodelovanje je anonimno, rezultate bomo objavili na spletni strani www.ljubljana.si.

Čebele v Ljubljani 

Čebele so naše nepogrešljive sopotnice. Z opraševanjem skrbijo za našo hrano, z medom in drugimi pridelki pa krepijo naše zdravje. Na območju Ljubljane deluje kar 350 čebelarjev, ki gospodarijo z več kot 4. 500 čebeljimi družinami.
Večina čebelari na podeželju, ki predstavlja kar dve tretjini vsega območja Mestne občine Ljubljana. Vedno več je tistih, ki se odločajo za čebelarjenje znotraj avtocestnega obroča. Tu tako v zadnjem času sledimo razvoju tako imenovanega urbanega čebelarjenja.
Ta temelji na gibanju za ozelenitev mestnih naselij, trendu zdravega načina življenja, želji po samopreskrbi in celostnem stiku z okoljem ter dvigu družbene ozaveščenosti o pomembnosti čebel za ohranjanje ekosistema in naše preživetje.

 

 

Preberite tudi: