petek, 20. 1. 2023

Kinodvor letos praznuje

Mestni kino Kinodvor letos praznuje kar tri obletnice - stoletnico kina na Kolodvorski, dvajsetletnico art kina in petnajstletnico Javnega zavoda Kinodvor. Pripravili so celo vrsto dogodkov in raznolik program, namenjen ozaveščanju o pomenu in vlogi mestnega kina kot urbanega kulturnega, ustvarjalnega in medgeneracijskega družabnega središča.

Film Lov. Foto vir: Kinodvor
Film Lov. Foto vir: Kinodvor

   

Že v januarju se bo zvrstilo dvanajst najbolj obiskanih filmov rednega sporeda mestnega kina Kinodvor, in sicer vsako zadnjo nedeljo v mesecu v programu Za zamudnike. Prvi film, ki bo na sporedu 29. januarja, je film Lov režiserja Thomasa Vinterberga. Do sedaj si ga je ogledalo 4727 gledalcev na 58 projekcijah. Filme v Kinodvoru napovedujejo in predstavljajo tudi s priložnostno razstavo v galeriji

Podrobnejše informacije o poteku jubilejnih dogodkov in programu bodo sledile mesečno. 

Stoletnica kina na Kolodvorski

15. oktobra 1923 se je odprl kino Ljubljanski dvor. To je bil prvi prostor, namensko projektiran kot kino, Ljubljana pa je z njim dobila razkošno »kinogledališče«, kakršna so v dvajsetih letih preteklega stoletja gradili po vseh evropskih mestih.

Prvi art kino v Ljubljani in 15. obletnica Kinodvora

Oktobra 2003 je Slovenska kinoteka v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Ministrstvom za kulturo RS odprla prvi art kino v Ljubljani, poimenovan Kinodvor. Leta 2008 je Mestna občina Ljubljana ustanovila Javni zavod Kinodvor, oktobra istega leta pa je začel delovati mestni kino Kinodvor, ki bo v letu 2023 torej praznoval 15. obletnico.

Uspešno leto 2022

V letu 2022 so v mestnem kinu kljub ukrepom, ki so bili v veljavi do sredine aprila, presegli pričakovanja o obisku, saj so na projekcijah v kinu ponovno našteli preko 100 tisoč obiskovalcev, od tega preko 33 tisoč v Programu za mlada občinstva s filmsko vzgojo. Drugi najboljši rezultat obiska letnega kina so dosegli tudi s 16.325 izdanimi vstopnicami za Film pod zvezdami, ki ga pripravljajo z Ljubljanskim gradom. Najbolj obiskan film s preko 4000 ogledi je bil slovenski celovečerec Prasica, slabšalni izraz za žensko, sledi pa mu Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness), ki je od konca novembra, ko je bil uvrščen na program, dosegel preko 3000 gledalcev. Film je še vedno na sporedu.

Film Prasica. Foto: Katja Goljat, vir Kinodvor
Film Prasica. Foto: Katja Goljat, vir Kinodvor

   

»Od poletja 2022 smo ponovno dosegali predkoronske številke. Odzivi naših obiskovalcev so nas že v času pandemije navdajali z optimizmom, saj so prišli v Kinodvor, ko je le bilo mogoče in kljub omejitvam. Pričakovali smo, da bo tako ostalo tudi naprej, kljub novi krizi, ki je sledila zdravstveni. Prepričani smo namreč, da v časih, ki jih zaznamujejo krize, velike spremembe in negotovost, vsi potrebujemo kulturo in umetnost bolj kot kadar koli. Z lanskim obiskom smo zelo zadovoljni in obenem hvaležni svojim obiskovalcem za zaupanje in zvestobo,« je rezultate leta povzela Metka Dariš, direktorica Kinodvora.

Natančen pregled delovanja s podatki o obisku in poslovanju javnega zavoda Kinodvor bo zajet v Letnem poročilu za leto 2022, ki bo konec februarja dostopno na tukaj

Kakšna je prihodnost kina? 

»Zadnja tri leta je bilo eno najpogosteje zastavljenih vprašanj, kakšna je prihodnost kina. To je bila tema številnih strokovnih srečanj, tudi zadnje mednarodne konference združenja kinematografov Europa Cinemas. Srečanje preko 600 predstavnikov je potekalo v pozitivnem in optimističnem vzdušju, saj se je na podlagi rezultatov znova pokazalo, da izkušnja ogleda filma v kinu ni izgubila svojega čara. V Kinodvoru tako nismo sami v svojem prepričanju, da kino ima prihodnost, tudi zaradi velikega deleža, ki ga med obiskovalci predstavljajo mlada občinstva. Teh je v Kinodvoru kar tretjina,« zaključuje Metka Dariš.

Preberite tudi: