četrtek, 1. 2. 2024

Kulturni dan bo poln kulture

V četrtek, 8. februarja 2024, na slovenski kulturni praznik, skupaj z javnimi zavodi s področja kulture pripravljamo pestro kulturno dogajanje. Vabimo vas, da se nam pridružite!

Prešernova poezija na Prešernovem trgu

Združenje dramskih umetnikov Slovenije tudi letos na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravlja tradicionalni, že 38. recital Prešernove poezije.
Članice in člani Združenja - igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš ter samostojni ustvarjalci na področju kulture – bodo v četrtek, 8. februarja, točno opoldne začeli recital s Prešernovo Zdravljico, pesmi Franceta Prešerna pa bodo recitirali vse do 14. ure.
Branje poezije boste lahko poslušali tudi po zvočnikih na ulicah stare Ljubljane, preko valov 3. programa nacionalnega radia – Programa Ars ter na prvem programu Televizije Slovenija.
Prireditev se je pričela pred 38. leti kot protest, kot del borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje države. Nastala je kot odgovor zoper namene nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč slovenske besede in državotvorne drže.

Prešernov dan v Kinodvoru

Jezdeca 2

V Kinodvoru bodo na kulturni praznik predvajali tri slovenske filme: film Jezdeca Dominika Menceja bo na ogled brezplačno, na sporedu pa bosta še Šterkijada Igorja Šterka in dokumentarec Pero Damjana Kozoleta.
Brezplačne vstopnice za Jezdeca so pri blagajni Kinodvora že na voljo za prevzem, v prodaji so tudi vstopnice za ostala dva filma.
V okviru praznovanja kulturnega praznika bodo v Kinodvoru v tednu od 5. do 11. februarja premierno predstavili še dva slovenska filma: Ne misli, da bo kdaj mimo Tomaža Groma in Maček Muri: Ples, Tekma in Kosilo Jerneja Žmitka.
Vse podrobnosti najdete na spletni strani Kinodvora

Praznik kulture na Ljubljanskem gradu

Na Ljubljanskem gradu bodo kulturni praznik obeležili z dnevom odprtih vrat, v okviru katerih pripravljajo številne brezplačne aktivnosti. Na brezplačnih vodenih ogledih vam bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi. Brezplačno si lahko ogledate stalne razstave Slovenska zgodovina, Grajsko orožje in Lutkovni muzej ter kratki film o zgodovini gradu v Virtualnem gradu. Brezplačno se boste lahko tudi povzpeli na Razgledni stolp, od koder se odpira čudovit pogled na mesto pod Grajskim gričem.

friderik

Mlajši obiskovalci bodo zagotovo navdušeni nad srečanjem z najbolj ljubkim prebivalcem gradu, podgano Friderikom, ki jih bo pozdravil petnajst minut pred vsakim vodenim ogledom za otroke.
Celoten program vodenih ogledov najdete na spletni strani Ljubljanskega gradu.

Praznično tudi v MGML

V Mestnem muzeju Ljubljana na kulturni praznik pripravljajo brezplačna vodstva po razstavah ter delavnice za otroke. Vrata na široko odpirajo tudi v Plečnikovi hiši, kjer bodo brezplačna vodstva potekala od 10. do 18. ure.
Ste vedeli, da je arhitekt Jože Plečnik izredno cenil pesnika Franceta Prešerna; o njegovi poeziji je nekoč dejal: "Prešeren je bil cel arhitekt. Zato je zapustil tako malo. Zapomnite si: Prešeren je zapustil malo pesmi – a kar jih je, so dobre." Leta 1953 je pripravil celo idejno zasnovo preureditve Prešernove hiše za muzej, njegovi načrti pa so ostali neuresničeni.
Na kulturni praznik vas torej vabimo k ogledu razstav in obisku dogodkov v Mestnem muzeju, Galeriji Jakopič, Plečnikovi hiši, Mestni galeriji, Vili Zlatica, Cukrarni ter dveh Bežigrajskih galerijah. Vse podrobnosti najdete na spletni strani Muzeja in galerij mesta Ljubljana.

Pesem za Laro ob prazniku kulture

lara jankovic2

V Pionirskem domu pa bodo kulturni praznik praznovali že v soboto, 3. februarja 2024, ko v Festivalni dvorani pripravljajo predstavo Pesem za Laro – ujetnica časa. Vstopnice za ogled so na voljo po polovični ceni.
Pesem za Laro – ujetnica časa je gledališko-glasbeni izlet v globočine ruske duše, v središče strastno tragične ljubezenske zgodbe, ki jo beremo v delu Doktor Živago. Boris Pasternak, avtor kultnega romana, je ljubezenski trikotnik usmeril po lastni življenjski izkušnji razpetosti med ženo in ljubico, umeščeni v turbulenten čas revolucije. Avtorica glasbeno-gledališke predstave Lara Jankovič je navdih našla kar v svojem imenu, pod režijo pa se podpisuje Yulia Roschina.

Poezija v Mestni knjižnici Ljubljana

Mestna knjižnica Ljubljana na kulturni praznik vabi v knjižnici Prežihov Voranc in Rog, kjer bodo potekali pestri kulturni dogodki.

V Knjižnici Prežihov Voranc pripravljajo Zajtrk ob poeziji s vsestranskima umetnikoma Milanom Deklevo in Petro Koršič, otroci pa se bodo razveselili lutkovne predstave Balon velikon Andreja Rozmana – Roze. Dogajanje bodo zaključili s Pesniško literarno operacijo, se še malo pomudili ob razstavi haikujev, ki so jo pripravili dijaki Gimnazije Vič ter ob izdelkih otrok iz Vrtca Kolezija in svoje vtise s prešernovanja odtisnili v pesniškem odtisu.
V Knjižnici Rog bodo obiskovalci ustvarjali s poezijo, izdelovali broške in izdelke iz papirja. Razgibali se bodo z igrami Active Floor, interaktivnimi igrami na tleh. Otroci pa bodo med policami lahko našli tudi kakšno uganko o Prešernu.

 Knjiznica Rog

Knjižnica Prežihov Voranc bo odprta od 8. do 15. ure, Knjižnica Rog pa od 9. do 14. ure. Ostale knjižnice mreže MKL bodo zaprte.

Celoten program najdete na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana. V Mestni knjižnici Ljubljana vsem novim članom ta dan podarjajo enoletno članstvo.

Kulturni praznik v Švicariji

Odprta vrata ateljejev

V MGLC Švicarija, ustvarjalnem in rezidenčnem centru na kulturni praznik vabijo na brezplačen ogled stalnega razstavnega programa ter na obisk ateljejev umetnikov in umetnic, ki tukaj ustvarjajo. Stalni razstavi bosta na ogled od 10.0 do 18. ure, vrata umetniških ateljejev pa bodo odprta od 12. do 16. ure.

Celoten program si oglejte na spletni strani MGLC.

Prešernov dan v Centru Rog

Kreativni center Rog na Prešernov dan na široko odpira svoja vrata. Vsi, ki radi delajo z rokami in jih zanima, kako ideje pognati v izdelke, se lahko udeležijo številnih ustvarjalnih delavnic. Na sporedu bodo tudi vodeni ogledi hiše in vseh devetih skupnostnih proizvodnih labov ter zadnji vodeni ogled fotografske razstave. Za vodene oglede predhodna prijava ni pogoj za udeležbo.
Popoldne, med 16. in 18. uro bodo svoja vrata odprli tudi kreativni studii, kjer nastajajo trajnostni in družbeno koristni izdelki. Tam boste spoznali prvo generacijo ustvarjalk in ustvarjalcev, ki so na podlagi javnega razpisa v brezplačno projektno uporabo prejeli delovni prostor za razvoj svojih trajnostnih izdelkov. 

Več informacij najdete na spletni strani Centra Rog, kjer sprejemajo tudi prijave na delavnice. 

Preberite tudi: