petek, 29. 5. 2020

Ljubljana - drugo souporabi vozil najbolj prijazno mesto na svetu

Na mednarodnem natečaju za nagrado Carshare City Award je Ljubljana osvojila drugo mesto v kategoriji do 750.000 prebivalcev.

Nagrado podeljujeta organizaciji Carsharing Association in Movmi, ki ocenjujeta uvajanje, vzdrževanje, podporo in prepoznavanje pomena souporabe vozil.

Skupaj je kandidiralo 27 mest, ki so bila razdeljena v dve kategoriji. Ljubljana se je uvrstila med finaliste v kategoriji mest do 750.000 prebivalcev, kjer smo osvojili drugo mesto. V finalu smo bili skupaj z Bergnom, Lizbono, Bremnom in Gentom, ki je zmagal.
V drugi kategoriji so bila mesta z več kot 750 tisoč prebivalci, v finale so se uvrstili München, Vancouver, Madrid in Pariz, Calgary ter Milano, ki je osvojilo naslov v tej kategoriji.

Mesta je ocenjevala šestčlanska mednarodna komisija, ki se je osredotočila na tri glavna področja:

  • kako aktivno in inovativno je mesto pri spodbujanju souporabe vozil
  • kakšen je odnos mestne politike do souporabe vozil (zagotavljanje infrastrukture, parkirišč ipd.)
  • ali mesta vidijo ponudnike souporabe vozil kot dolgoročne partnerje

Zavezani trajnostnemu razvoju

V Ljubljani smo se že leta 2007 zavezali k trajnostnemu razvoju mesta, leta 2017 pa smo sprejeli Celostno prometno strategijo Mestne občine Ljubljana, strateški dokument, v katerem posebno pozornost namenjamo spodbujanju trajnostne mobilnosti. Leto kasneje smo sprejeli še Celostno prometno strategijo Ljubljanske urbane regije, prvi takšen dokument na ravni razvojne regije, v katerem smo opredelili ključne ukrepe, katerih osrednji cilj je dvig kakovosti življenja, s poudarkom na zmanjševanju uporabe osebnih vozil, spodbujanju uporabe javnega prevoza in nemotoriziranih načinov potovanja, znižanju visoke stopnje emisij in hrupa v prometu ter prometnih zastojev.

Souporaba vozil v Ljubljani

Zavedamo se, da se v mestu težko popolnoma izognemo avtomobilskemu prometu, zato v skrbi za okolju prijaznejšo mobilnost spodbujamo tudi skupno rabo oziroma souporabo vozil (car sharing).

Že julija 2016 smo uvedli projekt souporabe 100 % električnih avtomobilov. Sistem, katerega celotna storitev (rezervacija, odklepanje vozila, zagon motorja, končno plačilo) poteka preko mobilne aplikacije Avant2Go, je razvilo podjetje Avantcar.

Uporabniki z vsakim kilometrom uporabe teh vozil prihranijo 100 gramov izpustov CO2, z najemom namesto lastništva znižujejo stroške mobilnosti, potujejo brez škodljivih izpustov in ne povzročajo hrupa.
Od uvedbe sistema do danes so vozniki s temi vozili opravili že več kot 5 milijonov kilometrov, kar je enako približno 125 potem okoli sveta – brez izpustov, kar pomeni kar 475 tisoč kilogramov manj izpustov CO2.

Sistem souporabe vozil je v Ljubljani zelo priljubljen in vedno bolj prepoznan, saj je število najemov leta 2019 v primerjavi z letom prej zraslo kar za 200 %.

V Ljubljani je v mrežo souporabe vozil vključenih več kot 200 vozil na 34 javnih in 51 zasebnih lokacijah.

Eno vozilo v souporabi nadomesti kar 10 lastniških vozil, najstarejši uporabnik pa je star 97 let in vozila uporablja vsak dan.

Preberite tudi: