ponedeljek, 3. 4. 2023

Monografija ob 70. obletnici Festivala Ljubljana

Festival Ljubljana je v letu 2022 praznoval častitljivi jubilej - 70 let delovanja. Ob tej priložnosti so izdali monografijo z naslovom Festival Ljubljana: 70 let (1953-2022), ki povzema delovanje zavoda od njegovih začetkov pa vse do danes.

Kulturna institucija z bogato 70-letno zgodovino se ponaša z izvedbami poletnega Ljubljana Festivala, Zimskega festivala, Slovenskih glasbenih dni, Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi, Mednarodnega klavirskega tekmovanja, božičnih koncertov učencev glasbenih šol in številnih drugih prireditev. Gosti različna domača in tuja imena, dela iz preteklosti in današnjega časa, katerih vrednost so edinstvenost, odličnost in ustvarjalnost.
Eden najstarejših mednarodnih festivalov teh razsežnosti si je v svoji spoštljivi zgodovini prislužil mednarodni ugled in izoblikoval Ljubljano v stičišče domačih in tujih kulturnih entuziastov.
Monografija je na voljo v elektronski različici

»Iz ljubezni do ljubljene Ljubljane se je rodila lepa misel: predahniti slovensko prestolnico s poletnimi kulturnimi in umetniškimi prireditvami, ki naj proslavijo njeno ime po evropskem kulturnem svetu; preoblikovati jo v pomembno festivalno prireditveno in splošno kulturno žarišče. Od nekod se je utrinjal božajoč sen: Ljubljana naj bi postala Salzburg, Verona, Bayreuth, Edinburg na evropskem jugovzhodu.«

dr. Fran Vatovec, pobudnik za ustanovitev ljubljanskega poletnega festivala
Iz knjige Festival Ljubljana 20 let, Ljubljana, 1972

Preberite tudi: