petek, 14. november 2025
Posvet na temo samooskrbe
Šolski sadovnjak podružnične šole Janče. Foto: Maruška Markovčič
V okviru Tedna slovenske hrane vas v sredo, 19. novembra 2025, ob 8.30 uri vabimo na Strokovni posvet na temo samooskrbe v Mestni občini Ljubljana.
S posvetom se pridružujemo aktivnostim v sklopu Tedna Slovenske hrane, ki poteka med 17. in 23. novembrom 2025, in je del projekta Cofarm4Cities (Interreg – Central Europe). Namen posveta je spodbuditi izmenjavo znanja, izkušenj in dobrih praks na področju lokalne pridelave, trajnostne prehrane ter povečanja prehranske samooskrbe v Mestni občini Ljubljana.
Posvet bo potekal v Rdeči dvorani Mestne hiše (1. nadstropje), Mestni trg 1, Ljubljana.
Vzgojno-izobraževalne ustanove in lokalno pridelana hrana
Namen posveta je spodbuditi izmenjavo znanja, izkušenj in dobrih praks na področju lokalne pridelave, trajnostne prehrane ter povečanja prehranske samooskrbe v Mestni občini Ljubljana. Poseben poudarek bomo namenili vlogi vzgojno-izobraževalnih ustanov pri vključevanju lokalno pridelane hrane.
Program strokovnega posveta
8.30 – 9.00 Registracija in kava dobrodošlice
9.00 - 11.15 Predavanja
- Lokalna samooskrba s hrano v Mestni občini Ljubljana (Maruška Markovčič, Mestna občina Ljubljana)
- Lokalna pridelava v očeh potrošnikov – nakupovalne navade prebivalcev Ljubljana (Damjan Glazer, Formitas Skupina)
- Od kmeta prek socialnih medijev do potrošnika (Simon Zajec, kmet)
- Povezovanje lokalnih ponudnikov iz MOL v večjo mrežo ponudbe – primer dobrega sodelovanja (Ana Ljubojević, Mali plac za prihodnost)
- Predstavitev projekta CoFarm4Cities (Lea Stojanovič, Mestna občina Ljubljana)
- Hrana v osnovnih šolah – od pridelave do odpadne hrane (Maša Meznarič Majcen, v imenu društva DOVES, program Ekošola)
- Osnovna šola Zadobrova – predstavitev izkušenj na področju sodelovanja z lokalnimi ponudniki in zmanjševanja odpadne hrane (Vlado Znoj, ravnatelj OŠ Zadobrova)
- Nutril – pametno načrtovanje za odgovorne ustanove (Armando Ota, Dropchop)
- Hrane ne mečemo stran (Pokušina pod strehco)
11.15 – 11.45 Predstavitev toplih jedi iz lokalnih živil, pripravljenih po principih kuhanja brez odpadne hrane ( Sašo Šketa)
11.45 – 13.00 Okrogla miza na temo samooskrbe v Mestni občini Ljubljana (različni pogledi, izkušnje in koncepti, kot izhodišče za nadgradnjo aktivnosti)
Prijave
Prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do petka, 14. novembra 2025, na e-naslov: podezelje@ljubljana.si.