petek, 23. 9. 2022

Postavljamo spomenik Hallersteinu

Na izteku Grudnovega nabrežja, ob Šentjakobskem mostu, smo začeli z montažo podstavka za spomenik slovenskemu jezuitu, matematiku, astronomu, kartografu in diplomatu A. F. Hallersteinu, ki je med svojim življenjem na Kitajskem zasnoval pekinški zvezdni opazovalnik.

Zvezdni opazovalnik je izjemen Hallersteinov dosežek, pri katerem je s kombinacijo heliocentrične zasnove, ki je bila v uporabi v Evropi, in ekvatorialne postavitve, kot je bilo v navadi na Kitajskem, dosegel povsem inovativno in sodobno rešitev, kakršna se uporablja pri teleskopih. Original stoji na starem pekinškem astronomskem observatoriju, repliko pa nam bo podarilo veleposlaništvo LR Kitajske kot spodbudo za nadaljevanje kulturnih stikov med Slovenijo in Kitajsko.

Spomenik bo sestavljen iz dveh delov: prvi je podstavek z napisom v slovenščini in kitajščini, drugi pa replika Hallersteinovega zvezdnega opazovalnika. Okolica spomenika bo urejena kot manjša ploščad, kamnita baza pa bo nudila možnost sedenja in druženja ob spomeniku.

Preberite tudi: