petek, 26. 5. 2023

Pri Hiši Ljubhospica smo odprli nov park

Na dan odprtih vrat Hiše Ljubhospica, 25. maja 2023, smo odprli nov park Hradeckega s sprehajalno klančino, ki je namenjen umiku v naravo tako uporabnikom in obiskovalcem hiše kot tudi vsem drugim okoliškim prebivalcem in obiskovalcem.

Park Hradeckega, ki ga je uredila Lekarna Ljubljana, se razprostira na 2.000 m2 površine med Hradeckega cesto in Ljubljanico. Preko rampe, ki se začne na nivoju ceste, se uporabnik spusti do pergole in betonske niše, kjer lahko ob fontani v prijetnem zelem okolju poišče svoj mir. Posebno pozornost smo namenili zagotovitvi enostavnega dostopa tudi za gibalno ovirane osebe. Arhitekturno zasnovo z ozelenitvijo so sprojektirali v Ateljeju Hočevar, dela je izvajalo podjetje KPL d.o.o. Avtorji parka so Aleksander Vujovič, mag. inž. arh., Branko Hojnik, akad. slik. in Primož Hočevar, univ. dipl. inž. arh.

otvoritev parka Hradeckega

Ob odprtju parka je direktor Lekarne Ljubljana in Ljubhospica, dr. Marjan Sedej, povedal: »Lekarna Ljubljana že sedem let omogoča delovanje Hiše Ljubhospica, katere poslanstvo je nudenje brezplačne hospic paliativne oskrbe neozdravljivo bolnim in psihosocialne podpore svojcem. Nasproti hiše smo uredili sprehajalni park, ki je namenjen uporabnikom, ki so večinoma mobilni na invalidskem vozičku ali postelji, njihovi svojci pa se bodo lahko sem umaknili v najhujših trenutkih, ko se soočajo z umrljivostjo in izgubo najbližjega. Seveda pa so v parku dobrodošli tudi vsi drugi obiskovalci. Park je poimenovan po Janezu Nepomuku Hradeckem, ki je bil župan Ljubljane kar 26 let in je bistveno prispeval k njenemu razvoju v prvi polovici 19. stoletja. Njegova veličina se je kazala v skrbi za malega človeka, za reveže. Po njem bi se morali zgledovati vsi. Ob današnjem dnevu bi zato rad pozval tudi odgovorne, da končno uredijo dolgotrajno oskrbo in znotraj nje celostno hospic oskrbo. Vabim vas, da obiščete Hišo Ljubhospica, kjer boste spoznali, kakšno kulturo poslavljanja in smrti živimo v Ljubhospicu ter kako lepi odnosi se lahko razvijejo še zadnje dni življenja. Prepričan sem, da bodo po tem spoznanju boljši, bolj strpni in prijateljski tudi vaši odnosi

župan in direktor

Obiskovalce je nagovoril tudi župan Zoran Janković, ki je poudaril, da Lekarna Ljubljana pod vodstvom dr. Marjana Sedeja opravlja izjemno delo kot glavna podpornica Hiše Ljubhospica in s tem omogoča brezplačno oskrbo hudo bolnim. »Tokrat je ponovno pokazala družbeno odgovorno ravnanje z ureditvijo parka. Park Hradeckega na nekoč nedostopnem zemljišču je velika pridobitev. Čestitam in zahvaljujem se vsem sodelujočim pri tem projektu. Prepričan sem, da se bodo Ljubljančanke in Ljubljančani tukaj dobro počutili, uporabniki hiše in njihovi bližnji pa našli miren kotiček v naravi. V kolikor bomo potrebovali oskrbo v zadnjem obdobju življenja, bomo lahko srečni, če bomo svoje zadnje dni preživljali v tem parku in Hiši Ljubhospica z izjemno oskrbo in sočutnim odnosom do uporabnikov.« Prav tako je pozval pristojne k čimprejšnji ureditvi in umestitvi hospic paliativne oskrbe v zdravstveni sistem, s čimer bi del sredstev za delovanje hospicev lahko zagotovila tudi država.

Dan odprtih vrat Ljubhospica

Po odprtju parka so za obiskovalce pripravili tudi dan odprtih vrat Hiše Ljubhospica, ki se je začel z uvodno čajanko z Rdečimi noski, nadaljeval pa z okroglo mizo na tematiko kulture slovesa z dr. Marjanom Sedejem, Marijo Pichler in dr. Silvom Šinkovcem. Sodelavci in prostovoljci hiše so obiskovalcem predstavili poslanstvo in potek dela v Hiši Ljubhospica ter nudili vodene oglede hiše.

Hiša Ljubhospica je še vedno edini stacionarni hospic v državi, ki kronično bolnim z neozdravljivo boleznijo v pozni paliativni oskrbi in v procesu umiranja zagotavlja celostno hospic paliativno oskrbo z namestitvijo. Hiša pod patronatom Lekarne Ljubljana deluje od februarja 2016. S tem so zagotovljena sredstva za brezplačno oskrbo z namestitvijo za vse uporabnike.
V hiši na Hradeckega cesti 20 je 12 enoposteljnih sob. V hiši kot razširjena družina gradijo odnose na pristen in iskren način s posluhom za individualne potrebe uporabnikov in za celostno skrb - ne le za njihovo bolno telo ampak tudi za duhovno in čustveno podporo. Namen hospic oskrbe je zagotavljanje čim boljše kakovosti življenja do njegovega naravnega konca.
Za celostno neprekinjeno oskrbo skrbi interdisciplinarni tim strokovnih delavcev, ki v skladu z mednarodnimi standardi hospic paliativne oskrbe zagotavlja zdravstveno oskrbo, paliativno zdravstveno nego, psihosocialno in duhovno podporo umirajočim ter njihovim svojcem pred smrtjo, ob smrti in v procesu žalovanja.

V letu 2022 je bilo v Hišo Ljubhospica sprejetih 219 uporabnikov, približno 600 svojcem so nudili psihosocialno podporo. V letošnjem letu sta bila do 24. maja sprejeta 102 uporabnika, 320 svojcem pa so nudili psihosocialno podporo. V hiši imajo v povprečju 22 sprejemov na mesec, 16 uporabnikov mesečno v hiši svoje življenje zaključi. Povprečna doba oskrbe je 12 dni (nastanjenost od 1 do 40 dni).

 

 

Preberite tudi: