sreda, 17. 5. 2023

Razstava mreže mavričnih mest Kvir mladi

17. maj je mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOBiT), s katerim skušamo preseči predsodke o lezbijkah, gejih, biseksualnih in transspolnih ljudeh ter opozarjamo na nasilje in diskriminacijo, ki jo LGBT+ osebe zaradi teh predsodkov doživljajo.

Mednarodni dan IDAHOBiT obeležujemo z objavo mednarodne fotografske razstave Mreže mavričnih mest, že 8. po vrsti, z naslovom Kvir mladi. Na njej sodeluje 19 mavričnih mest s svojimi fotografijami, med njimi tudi Ljubljana s fotografijo Monike Zupin.

razstava Ljubljana

Naslov fotografije je Labirint izrazov. To je fotografija iz istoimenske razstave v Mestni hiši, kjer so mladi LGBT+ ustvarjalci_ke v svojih delih predstavili različne poglede na negotovo in težko obdobje v času epidemije.
Mladi so na splošno ranljiva skupina, še posebej pa kvir mladi, ki velikokrat doživljajo nasilje in diskriminacijo, zato so izjemno pomembni programi, ki jim ponujajo informacije, podporo in pomoč. V Ljubljani deluje Mladinski center Legebitra, ki je specializiran za LGBT+ mlade.

Razstavo je pripravil Wolfgang Wilhelm, ki je ob razstavi med drugim zapisal: "Kategorije in norme igrajo veliko vlogo v naši družbi. Ljudje jih uporabljajo za orientacijo, po drugi strani pa se tudi sprašujejo o njihovi (ne)pravičnosti in (ne)vidnih ovirah, ki so jih oblikovale. Norme ustvarja večina in so običajno heteronormativne in seksistične, zato predstavljajo velik problem za pripadnike manjšin. Še posebej težko je za kvir mlade, saj norme oblikujejo naše predstave o spolu, odnosih in spolnosti. V času odraščanja, ko mladi iščejo svojo identiteto, se morajo soočiti s heteronormativno in velikokrat homofobično družbo. V procesu razkritja svoje spolne identitete ali spolne usmerjenosti se pogosto soočajo z nerazumevanjem ali celo zavračanjem staršev, ustrahovanjem v šoli ali službi in pomanjkanjem sprejemanja v družini in družbi. V veliko pomoč so jim kvir mladinski centri, ki nudijo varen prostor, informacije, različne oblike pomoči in podpore."

Ta razstava jasno kaže, da je kvir mladina neustavljiva. Torej ne prikrivajte, kdo ste in kaj čutite, ampak bodite ponosni na to, kdo ste, koga ljubite in kako izgledate! Čudoviti_e ste!

Vabljene_i na virtualni ogled razstave.

Preberite tudi: