sreda, 18. 1. 2023

Regionalni gledališki festival Ruta Grupa Triglav 2023

Med 30. januarjem in 4. februarjem 2023 se bodo na odru Mestnega gledališča ljubljanskega, v okviru dvanajstega Ruta Grupa Triglav festivala, zvrstile predstave šestih vrhunskih gledališč iz republik nekdanje Jugoslavije.

Regionalni gledališki festival, ki se seli po odrskih deskah šestih prestolnic in piše odmevno zgodbo o povezovanju mestnih gledališč, je v Ljubljani premierno zaživel že v lanskem letu in navdušil domačo publiko.

Predstava Delitev, Kamerni teatar 55 Sarajevo. Foto vir: MGL
Predstava Delitev, Kamerni teatar 55 Sarajevo. Foto vir: MGL

   
Festival Ruta Grupa Triglav predstavlja čvrsto vez med mestnimi gledališči na območju republik nekdanje Jugoslavije. Zvezo sestavljajo Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skopje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište Podgorica iz Črne gore, Kazalište Ulysses iz Zagreba in Mestno gledališče ljubljansko (MGL). Cilji zveze so institucionalizirati sodelovanje med omenjenimi gledališči in občinstvu omogočiti ogled uprizoritev iz regije. Tudi za letošnji festival so gostujoča gledališča izbrala vrhunske uprizoritve, s katerimi se želijo predstaviti slovenskemu občinstvu. Predstavam bodo sledili pogovori z ustvarjalci, ki jih bo vodila dramaturginja Petra Pogorevc. Novost letošnjega festivala pa je v tem, da bodo vrata MGL za gledalce odprta že dobro uro pred predstavo za sproščeno druženje in klepet.

Praznovanje, Mestno gledališče Ljubljansko. Foto: Peter Giodani, MGL
Praznovanje, Mestno gledališče Ljubljansko. Foto: Peter Giodani, MGL

       

V času festivala vsako od gledališč gosti približno 300 gledaliških ustvarjalcev (igralcev, tehničnih in drugih podpornih služb), ki v posameznem mestu odigrajo vsaj šest predstav pred 2000 ali celo 2500 gledalci. Gre za pomemben kulturni dogodek, ki postaja odmeven tako na lokalni kot regionalni ravni.

Festival bomo slovesno otvorili v ponedeljek, 30. januarja, ob 19. uri s premierno uprizoritvijo drame Praznovanje (Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen) v režiji uglednega režiserja Janusza Kice. Častni pokrovitelj Ruta festivala je župan Zoran Janković, ki bo festival tudi odprl.

Program festivala v MGL  

30. januarja ob 19.00 na Velikem odru

Mestno gledališče ljubljansko
Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen
PRAZNOVANJE
Drama
Režiser Janusz Kica

31. januarja ob 19.00 na Velikem odru

Kamerni teatar 55, Sarajevo
Skender Kulenović
DELITEV
Komedija
Režiser Aleš Kurt

31. januarja ob 20.00 na Mali sceni

Mestno gledališče ljubljansko
Steven Berkoff
SHAKESPEARE
Komedija

1. februarja ob 19.00 na Velikem odru

Dramski teatar Skopje
Mark Haddon, Simon Stepehn
SKRIVNOSTNI PRIMER ALI KDO JE UMORIL PSA
Režiserka Zoja Buzalkovska

2. februarja ob 19.00 na Velikem odru

Kazalište Ulysses
Edward Albee
KDO SE BOJI VIRGINIE WOOLF?
Režiserka Lenka Udovički

2. februarja ob 20.00 na Mali sceni

Mestno gledališče ljubljansko
Gregor Strniša
ŽABE
Moraliteta
Režiser Jan Krmelj

3. februarja ob 19.00 na Velikem odru

Beogradsko dramsko pozorište
ZALJUBLJENI SHAKESPEARE
(po motivih filmskega scenarija Marca Norman in Toma Stopparda; adaptacija: Lee Hall)
Režiserka Ana Tomović

4. februarja ob 19.00 na Velikem odru

Gradsko pozorište Podgorica
Stevan Koprivica
BREZ RESORJA
Črna komedija
Režiser Branislav Mičunović

O začetkih odmevne zgodbe Ruta Grupa Triglav festivala

Oktobra 2019 so predstavniki (direktorji) šestih gledališč z območja nekdanje Jugoslavije v Skupščini Mestne občine Beograd podpisali uradni zapisnik o poslovnem sodelovanju in oblikovali območno zvezo gledališč – tako se je začela uspešna zgodba festivala Ruta. Pomemben prispevek h kakovostni izvedbi festivala predstavlja finančna in moralna podpora mestnih ter državnih institucij. Kasneje je v to vsebinsko močno zvezo gledališč kot glavni pokrovitelj festivala vstopila Zavarovalnica Triglav, ki je prepoznala potencial festivala, predvsem pa se je poistovetila z njegovimi vrednotami. Zaradi velike finančne podpore smo festival preimenovali v Ruta Grupa Triglav.

Več o festivalu in predstavah

 

Preberite tudi: