petek, 11. 11. 2022

TECH. LIBRARY: izboljšanje storitev splošnih knjižnic za slepe in slabovidne uporabnike

V Mestni knjižnici Ljubljana v četrtek, 17. novembra 2022, organizirajo mednarodno konferenco Zmoremo – videti naprej, namenjeno delu s slepimi in slabovidnimi. Na konferenci bodo med drugim prestavili tudi rezultate projekta TECH.LIBRARY za slepe in slabovidne uporabnike.

Program konference bo zajemal vabljeno predavanje, predstavitve primerov dobrih praks iz različnih organizacij, rezultate projekta TECH.LIBRARY za slepe in slabovidne uporabnike ter tehnične pripomočke za knjižnice, ki so na voljo na spletni platformi TECH.LIBRARY in ki nudi uporabne informacije, izobraževalne videe in gradiva, predstavitve in veliko več vsebin za izboljšanje digitalnih kompetenc tako zaposlenih kot uporabnikov.

Podrobnejši program konference je objavljen tukaj
Konferenca bo potekala v dvorani Mestne knjižnice Ljubljana, Kersnikova 2, Ljubljana. Namenjena je tako slovenski kot tudi tuji strokovni javnosti, udeležba je brezplačna. Prijavite se lahko na ucni.center@mklj.si.

Projekt TECH.LIBRARY 

Mestna knjižnica Ljubljana kot partner sodeluje pri projektu TECH.LIBRARY v programu Erasmus+, KA2: strateška partnerstva v izobraževanju odraslih, ki se po dveh letih zaključuje. Projekt je namenjen izboljšanju storitev splošnih knjižnic za slepe in slabovidne uporabnike z uporabo IKT orodij in usposabljanja zaposlenih v knjižnicah.

Knjiga in računalnik Foto: TechLibrary Erasmus+

Več o projektu: 

Spletna platforma projekta TL
Facebook projekta TL
LinkedIn projekta TL

Nakup pripomočkov za slepe in slabovidne

Projekt bo dolgoročno vplival na strokovni razvoj knjižničnega osebja na področju metodologij IKT, hkrati pa bo izboljšal ključne spretnosti in spodbudil večjo vključenost v knjižnice ter izboljšal ključne storitve namenjene slepim in slabovidnim uporabnikom. S sredstvi, ki smo jih pridobili v projektu, bodo v Mestni knjižnici Ljubljana za uporabnike nakupili pripomočke, ki bodo olajšali uporabo knjižnice.

Digitalne tehnologije

Digitalne tehnologije in spletna orodja so ključni dejavniki za spodbujanje izboljšanih knjižničnih storitev za uporabnike z okvarami vida. Iz tega razloga so projektne aktivnosti prinesle 3 pripomočke: spletno platformo TECH.LIBRARY, videoposnetke, ki predstavljajo tehnologije, namenjene slabovidnim in priročnik s priporočili najboljših praks, v jezikih partnerjev in tudi v angleščini.

Izmenjava dobrih praks

V projektu poleg MKL (Slovenije) sodeluje še šest partnerjev iz petih evropskih držav in sicer dva iz Italije, Hrvaške, Romunije, Bolgarije in Latvije. Z izmenjevanjem primerov dobrih praks med zaposlenimi v knjižnicah so lahko knjižnice spoznale strategije, ki se uporabljajo v drugih državah. Pri projektu sodelujoče knjižnice so analizirale že obstoječe prakse in črpale navdih za nove pobude projekte, storitve in metodologije, ki bodo izboljšale znanje zaposlenih in hkrati razširile njihov vpogled na delo z osebami z oviranostmi.

Mestna knjižnica Ljubljana že zdaj prijazna slepim in slabovidnim

V Mestni knjižnici Ljubljana že zdaj nudimo storitve namenjenim osebam z motnjami vida, kot so zvočne (Audibook) in e-knjige (Biblos), knjige s povečanim tiskom in manjšo zbirko knjig v brajici. Prav tako si slabovidni uporabniki lahko izposodijo bralnike ter prenosne elektronske lupe (Peeble), s katerimi si v knjižnici pomagajo pri branju besedil, oznak in napisov.

Elektronski bralnik inkBOOK Prime omogoča povečavo besedila elektronskih knjig, poleg tega pa si lahko uporabniki povečajo tudi meni in ikone. Dostopnost e-bralnikov lahko uporabniki preverijo v katalogu.

Slepe in slabovidne osebe se lahko v knjižnico včlanijo brezplačno.

Preberite tudi: