torek, 21. 3. 2023

Trajnostna mobilnost za še lepšo Ljubljano

V Mestni občini Ljubljana že vrsto let sledimo smernicam trajnostnega razvoja mesta in posebej lahko izpostavimo prizadevanja za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Poudarjeno smo se s tem ukvarjali kot vodilni partner evropskega projekta CIVITAS Elan (2008–2012), po katerem smo 25. aprila 2013 v Ljubljani ustanovili mrežo CIVINET Slovenija–Hrvaška z namenom izmenjave dobrih praks na področju mobilnosti v regiji.

Ob podpisu memoranduma je mrežo sestavljalo 26 članov – mest, organizacij, raziskovalnih in izobraževalnih institucij ter podjetij, nato pa se je mreža 10. februarja 2016 razširila na še večje območje jugovzhodne Evrope in se preimenovala v CIVINET Slovenija–Hrvaška–jugovzhodna Evropa. Trenutno šteje več kot 220 članov iz šestih držav z območja nekdanje Jugoslavije in je najštevilčnejša ter ena najaktivnejših mrež CIVINET v Evropi.

Srečanje ob 10. obletnici mreže

Letos praznujemo 10. obletnico mreže, zato se bodo člani znova zbrali v Ljubljani, skupaj s tistimi iz mreže CIVINET Grčija in Ciper ter s partnerji projekta PROSUMP – regionalna izmenjava znanja in dobrih praks o Celostnih prometnih strategijah v državah Zahodnega Balkana. Mednarodni dogodek z naslovom »Mesta za podnebno nevtralnost«, na katerem se bodo med drugim zvrstili tematske predstavitve s poudarkom na dobrih praksah mobilnosti iz regije, okrogla miza, razprave, delavnice in vodeni ogledi po mestu, bo potekal od 22. do 24. marca 2023.

20220420 kolesarji za velo city nrovan 043

Osrednji del konference o trajnostni mobilnosti v mestih bo v četrtek, 23. marca, od 9. do 15. ure na Ljubljanskem gradu, kjer bo navzoče pozdravil tudi župan Zoran Janković. Dan pozneje, 24. marca, bomo od 9.30 do 12.30 v mestnem kinu Kinodvor v sodelovanju s kolesarskim županom Ljubljane Matejem Praprotnikom predvajali priznani nizozemski dokumentarni film o kolesarjenju z naslovom Zakaj kolesarimo? (Why we cycle?), ki naslavlja kolesarjenje z različnih vidikov. Sledil bo pogovor o kolesarjenju, ko bodo vodja sektorja za vzgojo v cestnem prometu Agencije RS za varnost prometa Mateja Markl, predsednica Ljubljanske kolesarske mreže Lea Rikato Ružić, Aljaž Plevnik z Urbanističnega inštituta RS in Ljubljančan Marko Jukić, ki pogosto na družbenih omrežjih predstavlja »pogled z balance«, izmenjevali mnenja o tem, zakaj je lepo kolesariti, da bi k temu spodbudili čim več ljudi.
Udeležba na dogodkih je brezplačna, obvezna pa je predhodna prijava na naslov vita.kontic@ljubljana.si.

Podroben program srečanja je dostopen tukaj

Dogodek bo potekal kot del tradicionalne akcije Za lepšo Ljubljano, saj prav z udejanjanjem trajnostne mobilnosti – tako mesto z izvajanjem projektov, ukrepov in dejavnosti kot posamezniki z vzdržno naravnanim premikanjem po mestu – skupaj prispevamo k višji kakovosti življenja v mestu.

Preberite tudi: